Zorgen bij Fûgelpits over containerramp

04 feb 2019 - 23:02

Er zijn opnieuw zieke en zwakke vogels aangetroffen op het Noordzeestrand. Het gaat nu om 3-teens strandlopers. Deze vogeltjes vertonen dezelfde soort symptomen als de zeekoeten waarvan al meer dan honderd bij De Fûgelpits in Moddergat zijn binnengebracht.

3-teens strandloper - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Niet veel hoop

Van al die zeekoeten heeft bijna geen enkele het gered. Nu is er ook niet veel hoop dat de vogeltjes het zullen overleven. Volgens Gaatske Wiersma is er van deze strandlopers die op Ameland gevonden zijn, nog maar eentje in leven. De dode vogels zijn opgestuurd voor onderzoek, waar de oorzaak vastgesteld moet worden.

"Containerramp heeft er mee te maken"

Wiersma denkt dat de grote containerramp bij de eilanden er mee te maken heeft. "Misschien dat daar chemicaliën uit lekken of zo. Wij weten het niet. Maar dit soort kleine vogeltjes zien we hier in de opvang verder nooit. Meer dan goed op ze letten kunnen we niet, maar het ziet er slecht uit."

"Niet door plastic of piepschuim"

Gaatske Wiersma denk niet dat de vogels verzwakt zijn door plastic of piepschuim. "Het duurt altijd een tijdje voor de vogels daar last van krijgen. Daar zouden we het dan komende zomer nog wel eens druk mee kunnen krijgen", verwacht Wiersma.

Reportage Gaatske Wiersma

Gaatske Wiersma bij de strandloper onder de rode lamp - Foto: Omrop Fryslân, René Koster
(advertinsje)