Terugblikken op 25 jaar Omrop Fryslân televisie: "We moesten het wiel opnieuw uitvinden"

04 feb 2019 - 20:40

Het is deze maandag exact 25 jaar geleden dat Omrop Fryslân begon. De allereerste uitzending van de regionale omroep op 4 februari 1994 werd gepresenteerd door Dieuwke Kroese. In Fryslân Hjoed vertelt zij samen met Sjoerd IJbema over die eerste tijd.

VIDEO: Terugkijken op 25 jaar Omrop Fryslân televisie

"Het was een perfecte uitzending. We waren de hele dag zenuwachtig. Ik had wel ervaring bij de radio maar niet bij televisie", vertelt Dieuwke Kroese. Er waren audities voor de functie van presentator.

"We moesten het wiel opnieuw uitvinden"

Omrop Fryslân was de tweede regionale omroep, na Oost, met televisieuitzendingen . "We moesten het wiel opnieuw uitvinden", legt Sjoerd IJbema uit. Hij was destijds programmaleider. "Hoe het moest, wisten we niet, maar wel dat we nieuws serieus en goed moesten brengen."

Het gebouw aan de Nieuwstad was niet erg geschikt. "We zaten op de eerste verdieping en dan moesten we met alle tassen naar boven. Maar we zaten wel midden in het centrum en dat was wel erg leuk", vertelt Dieuwke Kroese.

Wrijving tussen de beide redacties

In het begin was er wel wat wrijving tussen de beide redacties van radio en televisie, die ook op verschillende locaties zaten. Er was wel wat concurrentie over wie het eerste het nieuws bracht. "De bureauredacteur televisie moest bijna op audiëntie bij de nieuwsvergadering van de radio komen. Ze waren bang dat we nieuws zouden pikken."

Goede kijkcijfers

Sjoerd IJbema is trots. "Het is geweldig dat het gelukt is. Dat komt mede doordat zoveel mensen keken. Dat kwam ook omdat we een goed tijdstip hadden. Om zeven uur was toen nog geen programma als De Wereld Draait Door. We hadden een programma van een uur en daarna konden mensen het Achtuurjournaal kijken. Om half negen werd het hele programma nogmaals herhaald. Dus mensen hadden twee keer de mogelijkheid om het nieuws te kijken. We hadden goede kijkcijfers."

VIDEO: Terugkijken op 25 jaar Omrop Fryslân televisie

Presentatie

En bijna alle eerdere presentatoren hebben een deel van het programma voor hun rekening genomen. Is presenteren net als fietsen, iets dat je niet verleert?

Trefwoorden: 
Omrop Fryslân televisie
(Advertentie)
(Advertentie)