Omrop Fryslân televisie bestaat 25 jaar: bekijk de allereerste Hjoed

04 feb 2019 - 16:47

Het is op de kop af 25 jier geleden dat Omrop Fryslân televisie begon met de eerste uitzending. De allereerste uitzending van de regionale omroep op 4 februari 1994 werd gepresenteerd door Dieuwke Kroese. Deze onderwerpen zaten onder andere in het journaal: bouw zoutfabriek Frima in Harlingen gaat door, Abe Lenstrastadion eerder klaar dan gepland en nieuwe reddinghelikopters voor de Waddeneilanden. Bekijk de uitzending:

Achter de schermen

Een dag voor de start van de Friese regionale televisie maakte NOVA, het actualiteitenprogramma van de NOS, voorloper van Nieuwsuur, een reportage over de eerste uitzending. De verslaggever schoof aan bij de redactievergadering en ging met Gerard van der Veer op pad voor een item over Houtigehage dat geen sporthal kreeg. Ook zijn beelden te zien van de redactie, de montage, de proefuitzending en de regieruimte.

"Is er wel voldoende nieuws?"

De NOVA-verslaggever vraagt zich af of er er wel voldoende nieuws zal zijn in Fryslân om elek dag een programma te maken. En Friezen Heinze Bakker en Pia Dijkstram, die niet in Fryslân wonen, vertellen wat ze van de regionale televisie vinden.

Presintatoren aan de bak

In Fryslân Hjoed vertellen Dieuwke Kroese en toenmalig eindredacteur Sjoerd IJbema, over de eerste tijd. En bijna alle presentatoren zullen in deze uitzending een deel van het programma voor hun rekening nemen, onder anderen Douwe Boersma, Karen Bies, Eric Ennema, Simone Scheffer, Diana de Groot en Miranda Werkman.

Zin gekregen in nog meer Omropprogramma's uit het verleden? Ga dan naar www.weromrop.frl. Van Sybe Satellyt tot Sadwaande en van Van Tuinen Thús tot Baas Boppe Baas, alles is te zien op deze archiefsite.

Trefwoorden: 
Omrop Fryslân jubileum
(advertinsje)
(advertinsje)