Presentator Habtuma de Hoop terug naar geboorteland Ethiopië

03 feb 2019 - 19:45

Klokhuis-presentator Habtuma de Hoop heeft een bijzondere reis naar zijn geboorteland Ethiopië gemaakt. Hij werd daar herenigd met de vrouw die hem als baby een aantal maanden heeft verzorgd. Habtuma de Hoop is presentator van het Klokhuis en raadslid in gemeente Súdwest-Fryslân. Het is een echte Fries: hij spreekt Fries woont op een landelijk gelegen boerderij en zomers vind je hem op de kaatsvelden.

Habtamu de Hoop as lytse poppe - Foto: privéfoto

Zijn uiterlijk is echter niet typisch Fries, omdat hij een donkere huidskleur heeft. Habtuma is geboren in Ethiopië en is, toen hij een paar weken oud was, te vondeling gelegd in in een café in Addis Abeba. Politieagenten brachten baby Habtuma naar een weeshuis.

Opgevangen

Daar is hij een aantal weken geweest tot hij terechtkwam bij een rijk Ethiopisch stel dat weeskinderen opving en verzorgde. Toen hij acht maanden oud was, hebben Emke en Tineke de Hoop uit Wommels hem opgehaald. Via de organisatie Wereldkinderen hebben zij Habtuma geadopteerd. Habtuma weet niets van zijn verleden; zijn naam heeft hij in het weeshuis gekregen en zijn tweede naam Emke komt van zijn Friese vader. Zelfs zijn echte geboortedatum is onbekend.

Habtamu mei Idgi - Foto: privéfoto

Nu, twintig jaar later, is Habtuma met zijn familie terug gegaan naar Ethiopië. Een regelrechte cultuurshock. Mensen die meer dan vijftien kinderen hebben en een paar koeien en schapen hebben, wonen in kleine hutjes. In de hoofdstad Addis Adeba zijn veel bedelaars en liggen daklozen op straat te slapen onder wat karton.

Het is net alsof je tweehonderd jaar terug gaat in de tijd

Habtuma de Hoop

Met zijn broer Solomon, die ook in Ethiopië is geboren, en zijn ouders heeft Habtuma geheel onverwachts de vrouw ontmoet die hem en zijn broer heeft verzorgd. De vrouw, Idgi, is nu tachtig jaar. Ze heeft een tijd in Amerika gewoond, maar is naar Ethiopië teruggekeerd. "Die ontmoeting was het meest indrukwekkend."

De famylje de Hoop mei yn it midden Idgi - Foto: privéfoto

Habtuma is blij dat hij zijn geboorteland heeft bezocht en dat hij met eigen ogen gezien heeft hoe het daar is. "Dat kan ik nu loslaten", zegt hij. "En eigenlijk zou iedereen eens een keer naar een derdewereldland moeten gaan. Gewoon om te beseffen hoe goed we het in Nederland hebben."

Habtamu yn Ethiopië by wat apen - Foto: privéfoto

Dat Habtuma niet weet wie zijn biologische ouders zijn en wat zijn echte geboortedatum is, zegt hem niet zoveel: "Het is zoals het is".

Habtuma de Hoop over de reis naar zijn geboorteland Ethiopië

(advertinsje)
(advertinsje)