Holwerd aan Zee: "Voor 2025 kunnen we er wel met de boot doorheen"

02 feb 2019 - 17:35

De realisatie van het project Holwerd aan Zee komt een stuk dichterbij door de bijdrage van vijftien miljoen euro van de Postcodeloterij. Het project krijgt tien miljoen van de provincie, vijf miljoen van de gemeente en vijf miljoen van het Rijk. Met de vijftien miljoen van de Postcodeloterij is al meer dan de helft van het bedrag dat nodig is bij elkaar.

De skeppe moat yn 2020 yn de seedyk, sa is it doel - Foto: Omrop Fryslân

Volgens Marco Verbeek, woordvoerder van Holwerd aan Zee, is dit een behoorlijke stimulans voor het Rijk en het Waddenfonds om de rest van het benodigde geld beschikbaar te stellen. "Het is een iconisch project en dat moet je op zoek naar veel fondsen om het unieke financierbaar te maken. En dat is nu met dit nieuwe bedrag mogelijk", zegt Verbeek.

Voor 2025 kunnen we er wel met de boot doorheen.

Marco Verbeek

"Er komt nog veel bij kijken en dat is een onzekere factor, maar voor 2025 kunnen we er wel met de boot doorheen", zegt Marco Verbeek. Het nieuwe geldbedrag is een belangrijke stap in de financiële plannen van het project. Zo komt het doorsteken van de dijk dichterbij. Holwerd aan Zee wil dat als het lukt in 2020 doen, maar noemt nog geen datum. De eerste fase van het project moet voor 2025 worden opgeleverd en de groep ligt goed op schema, zegt Verbeek.

Uitwerking

Er moeten nu vergunningen worden aangevraagd, plannen definitief gemaakt en juridische zaken verder worden uitgezocht. In maart wordt het geldbedrag van de Postcodeloterij officieel overgedragen. Om dat te vieren en om de Holwerders bij te praten over de stand van zaken is iedereen zaterdagavond welkom in het projectbureau aan de Fiskwei in Holwerd.

Alle plannen voor Holwerd aan Zee hebben als effect dat steeds meer 'ruimte-en-rust-zoekers' het dorp nu al weten te vinden, vertelt Theo Broersma van de initiatiefgroep. "Er zijn nu een paar huisjes in het dorp die worden verhuurd aan vakantiegangers, maar die zitten 70 tot 80 procent van de tijd vol. Er zijn veel mensen die het hier nu ook al mooi vinden."

"Geen tweede Giethoorn"

De kunstprojecten van Sense of Place, zoals het grote standbeeld van Jan Ketelaar op de zeedijk, dragen daar ook aan bij dat er nu anders naar de Waddenkust wordt gekeken. "Holwerd hoeft van ons geen tweede Giethoorn te worden met bussen vol Chinezen", zegt Hessel Hiddema, "maar de toerist die komt voor de ruimte en de natuur is van harte welkom".

De dyktrochbraak komt in bytsje westlik fan it stânbyld fan Jan Ketelaar - Foto: Omrop Fryslân
(advertinsje)