Zwarte rommel gevonden in darmen van dode zeekoeten

02 feb 2019 - 15:26

Bij de Fûgelhelling in Ureterp is zwarte rommel gevonden in de darmen van dode zeekoeten. Wat dat betekent, moet nog worden afgewacht. Onderzoek van de Universiteit van Wageningen naar de oorzaak loopt nog. Hetty Sinnema van de Fûgelhelling heeft een van de dode zeekoeten opengesneden om zo beter in te schatten hoe ze de zieke zeekoeten moet behandelen.

Hetty Sinnema was eerst bang dat ze plastic zou tegenkomen. Als dat het geval was, was het moeilijk geworden om de zeekoeten eten te geven. Maar Sinnema heeft geen plastic gevonden: 'Wat ik zag was een hele dikke prop ontlasting, ingeklonken, viezigheid met bloed". De zeekoeten zijn dus verstopt geraakt.

Wat ik zag was een hele dikke prop ontlasting, ingeklonken, viezigheid met bloed

Hetty Sinnema

Begin januari zijn de eerste zieke zeekoeten via Terschelling binnengebracht. Op het eiland worden ze eerst gestabiliseerd. De laatste zeekoeten zijn deze week opgevangen. De hele groep heeft volgens de opvang dezelfde verschijnselen. Momenteel knappe zeven zeekoeten weer aardig op. Ze zwemmen weer en poetsen hun veren. Deze zeekoeten hebben een grote kans om er weer helemaal bovenop te komen.

De grote vraag is hoe de dieren ziek zijn geworden. "Als het natuurlijk is, kunnen we het afsluiten. Maar ook als het gif of rommel is, willen we dat graag weten."

(advertinsje)