Meerdere partijen stappen uit overleg dat moet zorgen voor professionele opvang van zeehonden

02 feb 2019 - 14:10

Drie organisaties die zich bezig houden met de opvang van zeehonden, zijn uit het overleg gestapt dat zou moeten zorgen voor professionalisering in de zeehondensector. Het gaat hier om het Reddingsteam Zeedieren, de zeehonden-opvang Eemsdelta en het zeehondenfonds van Lenie 't Hart.

Foto: ANP

De drie organisaties kunnen zich niet vinden in de gang van zaken. Ze vinden dat ze, als kleine opvang-organisaties, niet genoeg gehoord worden, en dat de grote opvang-organisaties bepalen wat er gebeurt.

Het zeehonden-overleg is tot stand gekomen op initiatief van minister Carola Schouten van Landbouw en Natuur. Met als doel de zeehondenopvang te professionaliseren.

"Het overleg is niet soepel genoeg"

Het is niet de eerste keer dat er een partij uit stapt. Eind afgelopen jaar stapte Stichting Dierenlot uit het overleg. Die vond dat het overleg niet soepel genoeg loopt.

Burgemeester Tineke Schokker van Vlieland is voorzitter van het overleg. Dat deze partijen er nu uitstappen, verrast haar, zegt ze.

Volgens Schokker is het overleg gebaseerd op een advies van de wetenschappelijke commissie, die heeft geconcludeerd dat je zeehonden in principe niet moet opvangen.

"De commissie heeft alle informatie die er is bij elkaar gezocht, en op basis daarvan een advies geschreven", zegt ze. "Daar kunnen wij niet omheen. Dat er dan partijen uit het overleg stappen, en een eigen privékoers willen varen, dat is heel spijtig."

De organisaties die zijn opgestapt, zijn welkom om weer aan te schuiven, zegt Schokker. "Als ze het belang van de zeehonden voor ogen hebben, kan het bijna niet anders dat ze binnenkort weer willen meedoen. Ik hoop dat ze er nog over na willen denken."

Trefwoorden: 
Tineke Schokker zeehond
(Advertentie)
(Advertentie)