Omrop TIP: Heilige boeken, ver van huis

02 feb 2019 - 08:27

Sommige Berlikumers zijn wel bekend met het verhaal van dorpsgenoot Bindert Bosma. Hij verstopte in de oorlog de thorarollen van de Leeuwarder synagoge voor de vernietigingskracht van de Duitsers.

Van links naar rechts: Tiede, Bindert en Janke Bosma - Foto: Omrop Fryslân

Na de oorlog werd het volledige interieur van de Leeuwarder synagoge geschonken aan Kfar Batya, een dorp voor jonge Joodse kolonisten, in Israël. De thorarollen die bij Bosma in de boerenbedstede de oorlog overleefden worden daar nu nog elke dag gebruikt. In 1965 is dit bijzonder verhaal verfilmd door een Amerikaanse organisatie, 'Mizrachi Women', die scholen in Israël steunt.

De thorarollen in Kfar Batya - Foto: Omrop Fryslân

In navolging van de serie 'De Joadske brulloft' over de familie Boers, duikt Fryslân DOK voor de documentaire 'Hillige boeken, fier fan hûs (Heilige boeken, ver van huis)' in de rijke geschiedenis die de thorarollen dragen. Eyal, kleinzoon van Barend en Mimi Boers, is universitair docent film en media in Israël en maakte in het verleden verscheidene documentaires; onder andere de film 'Classmates of Anne Frank'. Hij laat zijn licht schijnen op dit verhaal, met hulp van de oud-oomzegger van Bosma, Benno Troostwijk van de Joodse gemeente Leeuwarden en Tresoar. Met de ogen van nu is de meest intrigerende vraag misschien wel, of het weggeven van de Leeuwarde Joodse erfenis een goede keuze is geweest.

De Fryslân DOK documentaire 'Heilige boeken, ver van huis' is op zondag 3 februari vanaf 17.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien.

(advertinsje)
(advertinsje)