'Wedstriid fan de Wike': "Donkerbroek is ook geen wonderploeg"

01 feb 2019 - 19:35

De 'Wedstriid fan de Wike' is deze week het duel tussen de voetbalploegen van Donkerbroek en Sport Vereent. Waar Donkerbroek met dertig punten bovenaan staat, is Sport Vereent de hekkensluiter met slechts één puntje. Toch ziet trainer Jan de Wolff van Sport Vereent kansen: "Wij moeten ervoor zorgen dat we de eerste helft overleven."

"Wij moeten de ruimtes klein houden"

Het is koud bij de training van Sport Vereent. Het veld op sportpark Lunia is op verschillende plekken keihard. Slechts negen spelers hebben de moeite genomen om een uurtje langs te komen. Bij iedere schreeuw komen er naast woorden ook kleine condenswolkjes mee naar buiten. Het zijn niet de beste omstandigheden voor een training in aanloop naar een uitwedstrijd bij de koploper.

Trainer Jan de Wolff kijkt toe, en zo nu en dan komt hij met aanwijzingen voor zijn ploeg. Ondanks het feit dat Donkerbroek 29 punten meer heeft dan zijn eigen ploeg, is hij niet bepaald onder de indruk van de tegenstander: "Donkerbroek is ook geen wonderploeg. Anders hadden ze ook niet in de vijfde klasse gespeeld. En afgelopen jaar zijn ze gedegradeerd."

Volgens De Wolff heeft zijn ploeg een kans, maar dan moet er wel goed verdedigd worden. "Als wij de ruimtes klein houden, dan is het voor Donkerbroek erg lastig om er doorheen te komen. En dan moeten wij het laten zien in de counter."

Foto: Omrop Fryslân

"We missen een keeper en een spits"

Tom Hofstee is een van de negen spelers die wel op de training is afgekomen. Hij loopt op het veld in een shirt van superspits Edin Dzeko, zondag tegen Donkerbroek staat hij voorstopper. "Er staat op zich wel een goede ploeg, de sfeer is ook nog steeds goed. Maar we missen echt een spits, iemand die de ballen afmaakt, en een goede keeper. De jongen die op goal staat doet wel zijn best, maar heeft eigenlijk niet het niveau."

We hebben ook wel veel pech gehad.

Supersub Douwe Post

"We zijn dit jaar begonnen met een overwinning in de beker tegen Udiros. Daarna pakten we in de eerste competitiewedstrijd een punt, maar verder hebben we ook wel veel pech gehad. Dat de bal net niet goed voor ons val bijvoorbeeld", zegt bankzitter en supersub Douwe Post van Sport Vereent. Ook ontbreekt het de ploeg soms aan concentratie. "Dan staan we 0-1 of 0-2 achter, maar staat het tien minuten later ineens 0-6 of iets dergelijks."

Vier tegen vier

Sport Vereent traint deze koude winteravond met vier tegen vier. Een speler is de vrije man, en wordt onderdeel van de ploeg bij balbezit. Zo is er altijd sprake van druk op het viertal in de verdediging. Zo wil trainer De Wolff zijn ploeg op scherp zetten: "Dit wordt ook het verhaal van zondag. Donkerbroek zal komen. Dan is het belangrijk dat we achterin goed staan. Zo moeten we de eerste helft overleven en dan maar zien of we eruit kunnen komen."

Foto: Omrop Fryslân

In de 'Wedstriid fan de wike' staat elke week op Omrop Fryslân radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij. Er wordt in de aanloop extra aandacht besteed aan de wedstrijd, die verkozen is tot 'Wedstriid fan de wike'. De uiteindelijke grande finale, de wedstrijd zelf, is online te volgen op Omropfryslan.nl en in de Omrop-app. Soms live en anders als samenvatting terug te zien.

(advertinsje)