Harry van der Molen: "Afsluitdijk heeft voor minister geen prioriteit"

01 feb 2019 - 15:48

Het Leeuwarder Tweede Kamerlid Harry van der Molen vindt het verschrikkelijk dat de bedieningsinstallatie van de bruggen en sluizen op de Afsluitdijk onbetrouwbaar en onveilig is. "We hebben al heel veel te stellen met de Afsluitdijk en we dringen er al heel lang bij de minister op aan om er nu eens fundamenteel wat aan te doen. Ik kan er boos om worden."

Minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur en waterstaat heeft middels een brief de Tweede Kamer op de hoogte gebracht van de moeilijkheden met de bedieningsinstallatie. De minister schrijft ook dat er anderhalf tot twee jaar nodig is om de problemen op te lossen. Om de nodige aanpassingen aan het veiligheidssysteem te testen wil de minister de Afsluitdijk het komende voorjaar één week lang een volledige nacht afsluiten voor alle verkeer.

Het duurt te lang

Nu er een acuut probleem is heeft de minister maatregelen genomen. Deze zouden volgens Rijkswaterstaat ervoor zorgen dat de bruggen en sluizen weer veilig zijn.

Van der Molen is er echter niet over te spreken dat het nog wel anderhalf tot twee jaar kan duren voordat er een oplossing is voor de problemen, en de veiligheid kan worden gegarandeerd.

Dat de provincie Fryslân niet op de hoogte was van de problemen is voor Van der Molen ook niet te begrijpen. De Afsluitdijk is een Rijksweg, maar bij deze problemen hoor je volgens Van der Molen de partners, zoals de provincie, ook in te lichten.

Ofslútdyk - Foto: Shutterstock.com

Debat

Volgens Harry van der Molen is de hele Kamer ervan overtuigd dat de Afsluitdijk moet worden aangepakt. Maar voor de minister lijkt het geen prioriteit te zijn: "Op een gegeven moment begin je te denken dat ze het niet wil horen."

Het CDA gaat voor volgende week een debat met de minister hierover aanvragen.

(advertinsje)
(advertinsje)