De transfermarkt is dicht: hoe staan SC Heerenveen en Cambuur er nu voor?

01 feb 2019 - 14:38

De transfermarkt is gesloten. SC Heerenveen en Cambuur hebben beide nieuwe spelers en er gingen ook spelers weg. Hoe staan de teams er nu voor?

SC Heerenveen, in gesprek met Arjen de Boer

It wie in drokke lêste wike foar SC Heerenveen op de transfermerk.

"Er is veel gebeurd. De technisch manager Gerry Hamstra heeft altijd gezegd dat Heerenveen eerst moest verkopen, voor hij de transfermarkt op kon. U kunt ook zeggen: hij moest eerst de miskopen wegdoen. Denk aan Dave Bulthuis, Marco Rojas en Nicolai Naess. De grote man die weg is, is Arber Zeneli. Hij is voor vier miljoen euro verkocht aan Stade de Reims in Frankrijk. Toen kon Hamstra de markt op. Heerenveen is weer op de Scandinavische tour gegaan, met spelers als Skovgaard en Dresevic. En dan is er nog Dennis Johnsen, de vervanger van Zeneli. Hij werd eerder verkocht aan Ajax, maar is nu weer terug met een optie te koop."

Foto: Martin de Jong

Nu ontbreekt nog één naam: Marten Thorsby. Hij zou ook vertrekken.

"Dat is een vervelend verhaal voor Heerenveen. Hij gaat aan het eind van het seizoen naar Sampdoria in Italië. Het verhaal is bekend: Thorsby gaat zonder toestemming van Heerenveen naar Italië en is toen teruggezet naar de beloften. Dat is heel vervelend, want er is geen oplossing. Heerenveen moet nu een speler betalen, waar zij niets meer aan hebben. Na het weekend zal Hamstra met Thorsby in gesprek. Ik hoop op een chique oplossing."

Foto: www.orange-pictures.nl

En verder?

"Er was donderdag nog sprake van dat Yuki Kobayashi overstappen zou naar de Deportivo La Coruna uit de Spaanse competitie. Maar het bleef bij contact met de zaakwaarnemer, er is ook niet echt een bod gekomen van de club. Dat kon al snel de vuilnisbak in. Heerenveen wou Reece Oxford nog huren, maar dat ging ook niet door (Oxford is nu verhuurd aan Augsburg in Duitsland, red.). In zijn plaats kwam Dresevic, een vriend van Zeneli. Zij hebben beiden bij Elfsborg gespeeld. Hij is erg enthousiast over Dresevic. Vaclav Cerny van Ajax kon ook, maar hij wilde liever bij de beloften van Ajax blijven."

Is Heerenveen beter aan het worden?

"Die nieuwe jongens moesten nog wennen aan de eredivisie. Johnsen kan goed voetballen, dat heeft hij eerder laten zien bij Heerenveen, in de voorbereiding op het seizoen in 2017. Maar hij heeft nog nooit echt een eredivisie gespeeld. Het is nog lastig te zeggen of Heerenveen beter wordt."

Wie heeft SC Heerenveen gehaald?

Speler Positie Club
Andreas Skovgaard Verdediger FC Nordsjaelland
Dennis Johnsen Aanvaller Ajax (huur, met optie tot koop)
Ibrahim Dresevic Verdediger IF Elfsborg

Wie is weggegaan bij SC Heerenveen

Speler Positie Club
Dave Bulthuis Verdediger Ulsan Hyuandi FC
Arber Zeneli Aanvaller Stade de Reims
Jordy Bruijn Middenvelder NEC (huur)
Marco Rojas Aanvaller Sønderjyske
Nicolai Naess Verdediger Sarpsborg 08

Cambuur, in gesprek met Andor Faber

Hoe staat Cambuur er nu voor?

"Het heeft even geduurd, maar het lijkt nu wel goed. Het grote doel was een nieuwe spits. Ze hebben het spannend gemaakt, want vier uren voor de deadline was het pas rond met Sam Hendriks. Maar dat is niet zomaar iemand: hij heeft in het verleden laten zien dat hij goals kan maken en heeft in de jeugd ook bij Ajax gespeeld. Hendrik wordt nu gehuurd van het Belgische Leuven. Dat is wel een aanwinst. En Kevin Jansen, een middenvelder, heeft zijn waarde al laten zien."

Toen Hendriks kwam, was wel duidelijk dat Karim Rossi, een andere spits, weg moest. Terecht?

"Hij was tweede spits achter Nigel Robertha. Hij kon zo nu en dan tien minuten meedoen. Je kunt hem misschien nog inbrengen als je achter staat, maar het is een logische keus."

Sam Hendriks yn it shirt fan Go Ahead Eagles - Foto: www.orange-pictures.nl

Wordt Hendriks straks eerste spits?

"Hij heeft in België niet veel gespeeld, maar ze halen hem niet voor de bank, laat dat duidelijk zijn. Hendriks verdient goed in België en Cambuur zal daarvan ook een deel betalen. Maar wordt Robertha dan het slachtoffer? Het kan zo zijn dat trainer René Hake anders gaat spelen. Robertha kan misschien op tien, rond Hendriks. Hake kan ook weer 4-4-2 spelen, met twee spitsen dus. Dat heeft hij eerder ook gedaan."

Justin Mathieu is niet weg. Dat wilde Cambuur eigenlijk wel.

De selectie is voor een deel opgeruimd. Schils is weg, Rossi is naar Telstar en ook El Baad is er niet meer. Mathieu is er nog, dat klopt. Zijn situatie is vergelijkbaar met die van Morten Thorsby bij Heerenveen. Beiden zijn teruggezet naar de beloften. Daar wordt niemand blij van. Als je hem goed houdt bij de beloften, kun je hem misschien weer bij de eerste selectie halen. Het blijft een goede voetballer."

Maar wel een die al drie keer door Cambuur is geschorst...

Hij is gestraft en moest tot 1 januari bij de beloften spelen. Cambuur kan hem daar wel houden, maar hij zit daar anderen ook in de weg met hun ontwikkeling."

Wie heeft Cambuur gehaald?

Speler Positie Club
Kevin Jansen Middenvelder NEC
Sam Hendriks Aanvaller Leuven (hier)
Matías Jones Aanvaller Gjin

Wie is vertrokken bij Cambuur?

Speler Positie Club
Mathias Schils Middenfjilder KMSK Deinze
Karim Rossi Oanfaller Telstar
Omar El Baad Ferdigener Noch net bekend
Rutger Etten Middenfjilder HHC Hardenberg
Cody Claver Ferdigener AFC
(advertinsje)
(advertinsje)