Kankerverwekkend Chroom-6 op vuurtoren van Vlieland

01 feb 2019 - 12:42

Op de vuurtoren van Vlieland is het kankerverwekkende Chroom-6 aangetroffen. Rijkswaterstaat stelt de werkzaamheden aan de vuurtoren die op dit moment wordt opgeknapt eerst uit en wacht op stabieler weer in het voorjaar.

Dat betekent dat de toren tot aan september dicht blijft. Of dat wat te maken heeft met de ontdekking van Chroom-6 is niet duidelijk. Rijkswaterstaat heeft de gemeente Vlieland laten weten de toren helemaal in te willen pakken met plastic, om al de verf eraf te halen.

Het is spul dat je niet wilt inademen."

Tineke Schokker, burgemeester van Vlieland

De gemeente Vlieland is door Rijkswaterstaat op de hoogte gebracht van het uitstel van de werkzaamheden aan de vuurtoren. Burgemeester Tineke Schokker weet pas sinds kort dat het gaat om verf met Chroom-6. Ze heeft alle vertrouwen in de deskundigheid van de mensen die de verf van de vuurtoren zullen halen. "De aanpak is goed doorgesproken. Het is spul dat je niet wilt inademen."

Politieke reacties

Fractievoorzitter Dick Visser van de partij Nieuw Liberaal Vlieland was nog niet op de hoogte van het nieuws, maar kijkt er niet van op. "Ze hadden het eerder beter moeten onderzoeken en regelen, want nu blijft de vuurtoren een hele tijd dicht en dat is jammer."

Ook Jan Doeke Tammes, fractievoorzitter van Algemeen Belang Vlieland, vindt het jammer dat de Chroom-6 zo laat aan het licht is gekomen, terwijl de toren al in de steigers staat. "Maar het is even niet anders. Ik houd het erop dat het voortschrijdend inzicht eerder had gemogen. Ik hoop dat het allemaal zonder teveel vertraging af komt."

Volgens fractievoorzitter Hedwig de Lang - Rodenhuis van GroenWit ging het gerucht over de stof op de toren al rond, zelfs al tijdens het schoonmaken ervan. "Ik heb het zijdelings gehoord, maar niks officieel. Ik ken de verdere achtergronden niet, dus ik kan er verder niets over zeggen."

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Tot september gesloten

De vuurtoren staat al sinds afgelopen herfst in de steigers. De oude verf moet eraf worden gehaald. Dat is eerst geprobeerd met stoom, maar daarmee is het niet geslaagd al de verf eraf te krijgen. Nu zal er gestraald moeten worden. Eerder was aan vuurtorenpachter Germ Veenstra doorgegeven dat het werk voor de kerst van 2018 klaar zou zijn, maar nu blijkt dat het wel tot aan september duurt. De vuurtoren is niet toegankelijk voor toeristen deze zomer.

"Chroom-6 is een gevaarlijke stof die na blootstelling, op termijn kan leiden tot ernstige gezondheidsschade in de vorm van kanker of een nadelig effect op de voortplanting. Bij werkzaamheden aan chroomhoudende metalen of chroomhoudende coatings kunnen medewerkers worden blootgesteld aan Chroom-6. Dit kan zowel via inhalatie als via de huid gebeuren", zegt het Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid over Chroom-6.

Trefwoorden: 
chroom-6 Vlieland vuurtoren
(advertinsje)