MCL gebruikt neus om longziekten te detecteren

31 jan 2019 - 12:00

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) doet sinds januari 2019 mee in een onderzoek naar het gebruik van een elektronische neus bij het vaststellen van longkanker. Het apparaat, de Aeonose, ruikt op basis van stoffen in de uitademingslucht of een patiënt longkanker heeft.

Foto: MCL

"Het onderzoek, een initiatief van Medisch Spectrum Twente in Enschede, wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband met de universiteiten van Nijmegen en Twente. Voor longkanker gaat het MCL met dit onderzoek de tweede fase in", vertelt longarts Wouter van Geffen van it MCL.

"Aan de succesvolle eerste testfase werkte het MCL al mee. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Lung Cancer in 2018."

Fruit

De elektronische neus werd in 1999 al ontwikkeld om voedingsmiddelen te beoordelen, bijvoorbeeld om te kijken of fruit overrijp is. Al snel bleek dat dit soort apparaten ook geschikt is om stoffen die op een ziekte wijzen te detecteren in de uitademingslucht.

Er zijn eerder al onderzoeken gedaan met de eNose. Daarbij werd gekeken of het apparaat kon helpen bij longziekten als astma en COPD. Ook uit deze onderzoeken kwamen positieve resultaten.

Friese patiënten

"Patiënten ervaren een bronchoscopie vaak als heel belastend. We hopen erop dat de Aeonose op termijn tot minder bronchoscopieën zal leiden", zegt Van Geffen. Hij hoopt dat er zo'n honderd Friese patiënten mee willen doen aan het landelijk onderzoek.

(advertinsje)
(advertinsje)