Luchtmacht viert feest met Nederlandse dj bij officiële overhandiging F-35

30 jan 2019 - 22:46

Bij Lockheed Martin in het Texaanse Fort Worth wolde woensdag de derde Nederlandse F-35 officieel van de band. Nederland heeft nu officieel drie F-35's in zijn bezit. Op het feest zorgden dj's Sunnery James en Ryan Marciano voor de muziek. De prominenten waren tevreden over de samenwerking. Amerika wil gebruik maken van de innovatie in Nederland en Nederland krijgt daar dan opdrachten en banen voor terug.

Loftmacht F-35

Aantal F-35's staat nu op 3

Naast topmensen van Lockheed Martin was de Nederlandse staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Commandant van de Nederlandse Strijdkrachten Bauer erbij. Verder was de staatssecretaris van Defensie van de Verenigde Staten er ook. Nederland heeft officieel al drie F-35's in zijn bezit.

Banen

De mensen van Lockheed Martin zijn positief over de samenwerking met Nederland, met name met het Nederlandse bedrijfsleven en met de Nederlandse defensie. Nederland krijgt er veel orders voor terug en dat betekent banen.

Voor miljoenen aan nieuwe orders

Lockheed Martin kijkt positief naar de innovatie in Nederland die ze kunnen gebruiken voor het toestel. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft voor ruim 300 miljoen euro extra aan orders binnengehaald voor het leveren van onderdelen voor de F-35. De contracten daarvoor zijn woensdag ondertekend.

Sunnery James en Ryan Marciano

De Nederlandse dj's Sunnery James en Ryan Marciano en de Luchtmachtkapel zorgden voor de feestelijke muziek. Volgens Omrop Fryslân-verslaggever Hayo Bootsma die erbij was, leek het meer op een discotheek dan een ceremonie. Verder zorgden oranje cowboy-hoeden voor een echte Oranjesfeer.

Verslaggever Hayo Bootsma was erbij in Texas

F-16-piloten leren in Amerika vliegen met de F-35

De Nederlandse F-35-toestellen die in de Verenigde Staten van de band rollen, komen niet meteen naar Nederland. Ze gaan eerst naar een luchtmachtbasis in Arizona. Daar krijgen sinds het begin van dit jaar Nederlandse F-16 piloten instructie en leren ze met de F-35 te vliegen. In oktober komt de eerste F-35 naar Nederland.

(Advertentie)
(Advertentie)