Rietproef in het Lauwersmeer weer met een jaar uitgesteld

30 jan 2019 - 20:19

De provincies Fryslân en Groningen hebben de zogenoemde rietproef in het Lauwersmeergebied opnieuw met een jaar uitgesteld. De reden daarvoor is dat er nog juridische procedures lopen tegen de proef. De provincies willen de uitspraak van de rechter afwachten en dat kan nog wel even duren.

Het Lauwersmeergebied - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Bij de rietproef wordt het waterpeil in het Lauwersmeer twee keer zes weken met 40 centimeter verhoogd. Het doel van de proef is om het riet sneller te laten groeien en struikgewas af te laten sterven. Fryslân en Groningen willen daarmee voldoen aan de natuurrichtlijnen van Nederland en de EU. Een betere rietgroei zorgt voor een betere vogelstand.

De eerste proef zou worden gehouden vanaf halverwege februari tot 1 april. Omdat ze wachten op de uitspraak van de rechter en omdat de proef in het broedseizoen van de vogels hoe dan ook niet mag, hebben de provincies besloten om er voor dit jaar een streep door te zetten.

De twee provincies hebben tot 2022 de tijd een rietproef uit te voeren.

Verzet tegen de proef

Omwonenden, recreatieondernemers en agrariërs in het Lauwersmeergebied verzetten zich al langere tijd tegen de proef. Woensdag heeft een groep opnieuw geprotesteerd bij de Raad van State. Zij zijn bang voor schade door het zwakker en het zouter worden van hun grond.

Volgens waterschap Noorderzijlvest is er een goede schaderegeling, maar de tegenstanders hebben daar geen vertrouwen in. Toon maar eens aan dat het te zout worden wordt veroorzaakt door de rietproef, zeggen ze. Zij willen dan de bewijslast omkeren, net als bij het aardbevingsgebied in Groningen.

Verder vinden de tegenstanders dat het waterschap niet genoeg oog heeft voor de veiligheid. Als bij de proef in korte tijd veel regen valt, kan de boel overstromen en daar kunnen ze jarenlang last van hebben.

'Ongefundeerde angstgevoelens'

Advocaat Rens Snel van Noorderzeilvest heeft het over ongefundeerde angstgevoelens bij de boeren en de recreatiebranche. Risico op het zouter worden van de grond is er niet en regenval ziet het waterschap van te voren aankomen. Dan spuien ze water uit het Lauwersmeer op de Waddenzee.

(Advertentie)
(Advertentie)