Rubriek Fries Film Archief: Jacques de Beer

30 jan 2019 - 19:56

Duizenden oude films uit Fryslân zijn de afgelopen jaren overal vandaan gekomen en naar het Fries Film Archief gebracht. Het heeft aardig wat pareltjes opgeleverd die Omrop Fryslân laat zien. In de vijfde aflevering: Jacques de Beer. Hij was in de jaren '60 een van de bekendste Friese amateurfilmers. Zijn collectie bestaat uit meer dan 200 films en video's. Maar hij staat echt bekend om zijn prijswinnende komische animatiefilm: Hylke Hoanne.

Jacques de Beer is geboren in 1928 in Veenklooster. Hij was zoon van een bakker, maar dat was niet waar zijn passie lag. "Hij heeft het wel gestudeerd", vertelt zijn dochter Wies de Beer. "Maar papa was eigenlijk wat grillig. Eerst wilde hij bakker worden, daarna viel de keuze op leraar biologie met als hobby heel veel films maken." De Beer was actief lid van de Leeuwarder filmclub De Kleare Kimen en regelmatig jurylid voor filmcompetities.

Links Jacques de Beer, rechts Dick Hageman - Foto: Omrop Fryslân / Frysk Film Argyf

"Voor ons was dat heel gewoon", vertelt Wies. "Mijn broer en ik speelden veel in de films van papa. Hij had dan een heel scenario geschreven voor ons. Ik vond het prachtig om te doen, maar begreep niet dat dit bijzonder was."

Wies kan het haar nog goed herinneren dat haar vader met zijn bekendste werk bezig was: de animatiefilm Hylke Hoanne. "Die heeft hij samen met Dick Hageman gemaakt. Elke donderdagavond kwam Dick bij ons thuis en waren ze de hele avond bezig. Dick tekende en papa filmde. En dat ging niet zo snel, want voordat bijvoorbeeld een vogel zijn bekje open had om wat te zeggen, ben je vijf tekeningen verder."

(advertinsje)