Drachtster advocaat Westerhuis kritisch over akkoord kinderpardon: "Heel zwak akkoord"

Het akkoord over het kinderpardon is een heel zwak akkoord. Dat zegt advocaat Alie Westerhuis van advocatenkantoor Westerhuis in Drachten, gespecialiseerd in onder andere het vreemdelingenrecht. De landelijke coalitiepartijen D66, CDA, ChristenUnie en VVD werden het dinsdag eens over een ruimer kinderpardon. Dat zou kunnen betekenen dat kinderen die nu onder het kinderpardon vallen en geworteld zijn in Nederland, niet meer worden uitgezet.
Het AZC in Drachten © Omrop Fryslân
Advocaat Alie Westerhuis over het bereikte kinderpardonakkoord
Het akkoord was volgens Westerhuis te verwachten. "Het kabinet wilde geen crisis." D66, CDA en ChristenUnie wilden een ruimer kinderpardon. De VVD ging daar eerst niet in mee, maar nu wel, omdat de regeling voor het kinderpardon in de toekomst wordt afgeschaft.

Verkiezingsruil

Het is dus een soort ruil en dat maakt het volgens Westerhuis tot een heel zwak akkoord. "Ik vind dat het echt direct iets met de verkiezingen te maken heeft." Het CDA was altijd tegen een ruimer kinderpardon, maar veranderde vorige week van mening. Daardoor verschoven de verhoudingen in de coalitie en stond de VVD ineens alleen.
"Dat maakt eigenlijk al dat je kunt zeggen: kom op CDA, jullie hebben dit jarenlang gesteund. Om maar steeds al die mensen, al die kinderen die onder dat kinderpardon vielen, af te wijzen. En nu zouden jullie ineens om zijn, omdat jullie achterban dat wil", bekritiseert Westerhuis.
De slager keurt zijn eigen vlees, hoe gek wil je het eigenlijk hebben?
Advocaat Alie Westerhuis
Volgens de advocaat is er nu bereikt dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) opnieuw de dossiers zal bekijken van de kinderen die momenteel onder het kinderpardon vallen. Het gaat in totaal om zo'n 630 kinderen. De IND krijgt daarmee de functie die de minister eerst had op grond van de wet en in theorie zou het zo kunnen zijn dat de IND dan tot hetzelfde besluit komt. "Dus de slager keurt zijn eigen vlees, hoe gek wil je het eigenlijk hebben?", zegt Westerhuis.
"Wij hebben bij ons kantoor ook wel kinderen die onder het kinderpardon vallen, maar juist omdat het meewerkcriterium voor die tijd zo scherp werd gehanteerd, hebben wij de ouders geadviseerd niet opnieuw een aanvraag te doen. Het zou een beetje geldtrekkerij kunnen zijn." Een aanvraag voor het kinderpardon kost zo'n 800 euro aan leges.

Nieuw aanvraag zinloos

Het opnieuw indienen van een aanvraag zou dan ook zinloos zijn, vindt Westerhuis. Ook omdat in het nieuwe akkoord het kinderpardon wordt afgeschaft. "Dus eigenlijk zijn we terug naar af. De VVD heeft in mijn ogen deze hele procedure gewonnen en de achterban van het CDA mag nog wel een keertje weer kijken wat ze nu eigenlijk hebben beslist met de afschaffing van het kinderpardon. Aan het woordje naastenliefde komen we in de toekomst helemaal niet meer toe."

In het belang van kinderen en ouders

Volgens voorzitter Theo Joosten van CDA Fryslân is het akkoord wel degelijk in het belang van de kinderen, en hun ouders, die onder het kinderpardon vallen. Hij kan zich niet vinden in de kritiek dat het bereikte akkoord met de verkiezingen heeft te maken.
"Ik snap dat dat gebeurt", zegt Joosten. "Maar ik denk dat het belang van de kinderen om wie het gaat zwaarder weegt dan het perspectief dat sommigen zeggen dat het in het belang van de verkiezingen zou zijn gegaan. Er zijn vier partijen die nu een ander standpunt hebben ingenomen en ik vind het van grote betekenis dat daarmee uitzicht is geboden en een stuk onzekerheid is weggenomen die werd veroorzaakt door het huidige beleid."
Voorzitter Theo Joosten van CDA Fryslan