Opknapbeurt Tsjûkemar moet 35 miljoen euro kosten

30 jan 2019 - 07:23

De komende jaren moet er liefst 35 miljoen euro worden geïnvesteerd in het opknappen van het Tsjûkemar. Dat geld is vooral bedoeld voor recreatieplannen rond het meer, maar daarnaast wordt er bijvoorbeeld ook een lespakket ontwikkeld. De plannen zijn afkomstig van een speciale projectgroep.

Opkreazjen fan Tsjûkemar moat 35 miljoen euro kostje

De projectgroep houdt zich, in samenwerking met de provincie, de gemeente De Fryske Marren en een aantal andere partijen, al jaren bezig met de toekomst van het Tsjûkemar. Woensdagmiddag zetten alle partijen hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst en dat is het officiële startmoment van de uitvoering.

In totaal wordt er het eerste jaar zo'n 800.000 euro in het gebied gestoken. Het eerste dat moet worden gerealiseerd, is een survivalbaan bij Oosterzee. Daarnaast wordt er dit jaar ook nog een strand aangelegd bij Sint Nicolaasga en worden de eilandjes in het meer opgeknapt.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Frans Heesen van de projectgroep

Volgens Frans Heesen van de projectgroep is het de bedoeling dat er een fonds wordt opgericht, waarmee al het geld op tafel moet komen. In dat fonds zitten dan bijdragen van de overheden, maar ook particulieren kunnen er in investeren. De komende jaren moeten dan steeds weer een stukje van de plannen worden uitgevoerd.

De samenwerkende partijen willen er voor zorgen, dat er meer recreanten gebruik zullen maken van het meer. Het gaat volgens Heesen dan niet om toeristen, maar vooral om mensen uit de omgeving.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
(Advertentie)
(Advertentie)