Inwoners uiten zorgen op informatieavond in Wons

29 jan 2019 - 23:00

Zorgen en irritaties over de mogelijke komst van een stroomstation bij Wons. Dat het er komt is zeker, maar de vraag is waar precies. In totaal zijn er vijftien mogelijke locatie aangewezen bij Bolsward, Wons en de kop van de Afsluitdijk. Dinsdagavond was er een informatieavond in het dorpshuis van Wons.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Dinsdagavond was er een informatieavond in het dorpshuis van Wons, waar onder andere ook Dirk Lautenbach bij aanwezig was. Hij is er als dorpsbewoners niet echt gerust op.

Veel inwoners van Wons zijn bang dat er wordt gekozen voor een plek dichtbij het dorp en dat dat schadelijke gevolgen voor hun wonen en werken zal hebben. Grootste irritatie is dat er bij de komst van het windmolenpark aan de inwoners is verteld dat er in dat gebied niets meer zou bijkomen. Dat kan nog wel anders worden dus.

Nij Hiddum Hou

"Wij hebben het de laatste twee jaar heel druk gehad met Nij Hiddum Hou en dat heeft flinke gevolgen gehad voor de natuur en mensen in dit gebied. Die kwestie is nog niet eens klaar en dan komen ze alweer met een nieuw plan. Daar zijn we enorm van geschrokken", vertelt een bezorgde man op de informatieavond. "Wat mij zo dwarszit, is dat het democratische proces nog niet eens is afgelopen en dat ze nu alweer beginnen."

Verslaggever Willem de Vries was in Wons

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Dorpsbewoner Post woont op tweehonderd meter afstand van een van de mogelijke bouwlocaties. Hij maakt zich grote zorgen. "We hebben nu het mooiste plekje van de wereld... en daar blijft niet veel van over", zegt hij. "Het mooie uitzicht dat we nu hebben, verdwijnt dan gewoon."

"Druk bezocht"

"De informatieavond wordt druk bezocht en er zijn veel vragen. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen bezorgd zijn", zegt projectleider Jos Wigger, van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "We zijn er vroeg in het proces bij, omdat wij ook nog niet weten waar we het nieuwe station het beste kunnen plaatsen."

Voor de zomer moet het aantal mogelijke locaties van vijftien naar vier zijn teruggebracht, waarna er definitief een keuze wordt gemaakt. Het station moet er in 2022 staan.

Trefwoorden: 
Wons stroomstation
(advertinsje)