Spotter: "F-16 met incident boven Vlieland had problemen met boordkanon"

29 jan 2019 - 21:35

De F-16 die beschadigd raakte bij een schietoefening boven Vlieland zou problemen met het boordkanon hebben gehad. Dat zou blijken uit de communicatie tussen het toestel en de leiding van de schietoefeningen op Vlieland. Een radiospotter, die de communicatie heeft gehoord, zegt dat het boordkanon van de F-16 is vastgelopen.

Foto: Srfotografie

Woordvoerders van de vliegbasis, van het ministerie van Defensie en van de inspectiedienst die het incident onderzoekt, willen het verhaal van de spotter niet bevestigen. Ze houden de kaken stijf op elkaar zolang het onderzoek van de IVD nog loopt. Het kan maanden duren voordat er een uitkomst is.

Vliegtuigfanaat

De spotter die de communicatie heeft gehoord, is Sipke Broekstra uit Ureterp. Hij is vliegtuigfanaat en in zijn vrije tijd luistert hij wel vaker naar de communicatie tussen vliegtuigen. Maandagmiddag rond 14.20 uur hoorde hij de communicatie van het bewuste toestel. Pas nadat hij in de media las dat de IVD een onderzoek begint na een incident boven Vlieland, dat op diezelfde dag plaatsvond, kreeg Broekstra in de gaten wat hij had gehoord.

Twee F-16's waren bezig met schietoefeningen op de Vliehors, toen bij een van de toestellen het boordkanon vastliep, vertelt Broekstra. De piloot heeft dat gemeld aan de controletoren van Vlieland en daarna in de cockpit geprobeerd om het probleem te verhelpen, terwijl hij boven het oefengebied rondjes vloog. Dat lukte niet.

Het boordwapen van de F-16 is het M61A1 Vulcan-snelvuurkanon met 514 patronen. Dit 20mm-kanon bereikt met zes roterende lopen een vuursnelheid van 6.000 schoten per minuut ofwel honderd schoten per seconde.

Bron: www.defensie.nl

"Fully loaded gun"

Volgens de spotter was het incident niet erg genoeg om een 'emergency' uit te roepen. De piloot zou de brandstof hebben opgebrand, voordat hij terugvloog naar de basis in Leeuwarden met wat hij noemde een "fully loaded gun".

Broekstra heeft contact gezocht met andere spotters, maar er is niemand die op de bewuste maandag een ander incident heeft vernomen. "Dit moet het wel zijn", aldus Broekstra.

Spotter Sipke Broekstra uit Ureterp

Trefwoorden: 
F-16 Vliehors incident boordkanon
(advertinsje)
(advertinsje)