"Onderzoek naar incident met F-16 boven Vlieland kan nog maanden duren"

29 jan 2019 - 16:01

Het onderzoek naar een incident met een F-16 boven Vlieland kan nog wel maanden duren. Het zou ook een jaar kunnen zijn. Dat meldt een woordvoerder van de IVD. Dat is de inspectiedienst van Defensie die het onderzoek uitvoert. Volgens die dienst was er een ernstig incident tijdens schietoefeningen boven Vlieland. Wat voor incident het is geweest, wat voor schade er is ontstaan en of er ook iemand gewond is geraakt, wil Defensie niet zeggen.

De Vliehors - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

De IVD moet nog een onderzoeksvraag formuleren. Dat alleen kan al weken duren. Tot die tijd heeft de woordvoerder van de dienst "verder niets te melden". Pas als de onderzoeksvraag naar buiten wordt gebracht, wil de IVD meer bekend maken over de aard van het incident.

Categorie vier

Het incident gebeurde vorige week maandag op het oefenterrein De Vliehors. Dat blijkt uit een mededeling van de IVD. Woordvoerders van de vliegbasis in Leeuwarden en van het ministerie van Defensie willen er niets over kwijt zolang het onderzoek van de IVD loopt.

De inspectiedienst heeft het incident gekwalificeerd in categorie vier. Dat is de zwaarste categorie. Volgens de IVD heeft dat te maken met de schatting van de omvang van de schade. Dat kan financiële schade zijn, maar ook persoonlijk letsel. Het is onduidelijk of er bij dit incident ook sprake is van persoonlijk letsel.

(advertinsje)
(advertinsje)