Inspraakavond over profiel nieuwe burgemeester Leeuwarden trekt weinig burgers

28 jan 2019 - 23:20

De inspraakavond van de gemeente Leeuwarden over de profielschets van de nieuwe burgemeester trok maandagavond maar zo'n vijftien burgers naar de Kanselarij. De avond trok daardoor meer raadsleden, ambtenaren en journalisten dan burgers. Maar de mensen die er waren, kwamen wel met ideeën.

Mear lege as folle diskusjetafels op de ynspraakjûn oer de profylskets fan de boargemaster - Foto: Omrop Fryslân

Bijvoorbeeld ideeën als: de nieuwe burgemeester moet authentiek zijn, lef hebben, de problemen met de armoede in Leeuwarden aanpakken en vooral ook tijd vrijmaken voor contacten met 'gewone inwoners'.

De nieuwe man of vrouw moet bereid zijn om Fries te leren, vonden de burgers, maar hoeft het niet meteen te kunnen spreken. Goed Engels vonden verschillende aanwezigen op zijn minst net zo belangrijk als het Fries. "Bij voorkeur beter dan Crone", voegde de jongste aanwezige Vera (18) daar aan toe.

"Een beetje jammer"

"Een beetje jammer", noemde voorzitter Eline de Koning van de vertrouwenscommissie de bescheiden opkomst van burgers op de inspraakavond over de profielschets.

FNP-fractievoorzitter Jan-Willem Tuininga vond de opkomst teleurstellend. "Alle plaatselijke belangen waren uitgenodigd. En dan zie je niemand uit de 35 buitendorpen. Ik vind het echt teleurstellend."

Contact zoeken met jongeren

Maar de discussie over de profielschets was niettemin erg levendig. De nieuwe burgemeester moet niet bang zijn, vonden de aanwezige burgers en ook contact zoeken met jongeren, want zij zijn uiteindelijk de toekomst van de gemeente.

Aandacht voor water en watertechnologie wordt ook heel belangrijk gevonden. De nieuwe man of vrouw moet verder ook transparant zijn over wat hij of zij voor de gemeente betekent in Den Haag en Brussel. Een 'Blauw bloed'-achtig programma op Omrop Fryslân TV zou meer inzicht kunnen geven over waar een burgemeester mee bezig is, zo stelde een dame voor.

De ynspraakjûn luts mear riedsleden, amtners en sjoernalisten as 'gewoane' boargers - Foto: Omrop Fryslân

Eline de Koning was al met al niet ontevreden over de inhoudelijke kwaliteit van de avond. "Het is goed mogelijk dat we de profielschets op onderdelen zullen aanscherpen naar aanleiding van wat er vanavond is besproken."

Het is het doel dat de vacature voor burgemeester van Leeuwarden op 8 februari wordt opengesteld. In de concept-profielschets van de vertrouwenscommissie staan tot nu toe de thema's burgervader/burgermoeder, veiligheid, opkomen voor de stad en dorpen, en taal/meertaligheid centraal.

(advertinsje)