Henk Deinum: "Ik wil Jannewietske niet voor de voeten lopen"

Henk Deinum had als het aan hem had gelegen niet willen opstappen als wethouder van Leeuwarden. Toen zijn partner Jannewietske de Vries burgemeester van buurgemeente Súdwest-Fryslân werd, drong commissaris van de Koning Arno Brok er bij Deinum op aan dat hij moest opstappen. Deinum vond dat wel wat een aantasting van zijn integriteit, maar gaf de voorrang aan de carrière van zijn vrouw.
Polytburo Henk Deinum 28 01 2019
Henk Deinum was tien jaar wethouder in Leeuwarden. Zelf had hij niet gedacht dat hij het zo lang zou volhouden. "Voor een ongeduldig mens als ik is dat lastig, want als wethouder moet je veel geduld hebben. Het werkt allemaal wat trager in de politiek", vertelt Deinum. Uiteindelijk is het voor hem toch de mooiste baan die hij ooit heeft gehad. "Dat heeft te maken met wat we hebben bereikt, maar ook met de mensen met wie je samenwerkt", legt hij uit.

Taaie dossiers

Deinum had een paar taaie dossiers, de nieuwbouw van het Cambuurstadion was misschien wel de moeilijkste. Vorige week ging de raad van Leeuwarden eindelijk akkoord met de plannen, op Deinums laatste dag als wethouder. "Dat was een droomscenario. Zulke dingen kunnen ook anders aflopen. Mensen herinneren zich vaak wat je als laatste gedaan hebt."
De Friese Poort wilde uit het project stappen, omdat er gedoe was rondom de afspraken over de tijdelijke huisvesting. Deinum en zijn collega Friso Douwstra zeiden dat ze niets van die afspraken afwisten. "Niet alles wordt vastgelegd in dit soort projecten. Maar wij gingen ervan uit dat we goede afspraken hadden gemaakt. Uiteindelijk is het gelukt, maar het heeft een paar keer op springen gestaan."
"Het was een lastig dossier, maar het was heel mooi om te doen. Onze samenwerking met de organisatie Cambuur verliep goed." Er zijn momenten geweest dat Deinum dacht dat het niet goed kwam, dat hij zijn hard vasthield. Maar hij heeft altijd vertrouwen gehouden in een goede afloop.

Ongeduldig

Toch verwondert het mensen dat juist een ongeduldig man als Henk Deinum ervoor zorgen moest dat de partijen weer bij elkaar zouden komen. "Dat hebben veel mensen tegen mij gezegd. Meestal liet ik meer pit zien, maar in dit geval moesten we bemiddelen."
De oud-wethouder verwacht dat de provincie nog snel met de laatste vijf miljoen over de brug zal komen, in elk geval voor de provinciale verkiezingen van maart. "Wij hebben altijd goede gesprekken gehad met de provincie. Ik denk dat we alle vragen die daar leefden, goed konden beantwoorden."
Henk Deinum © Gemeente Leeuwarden
Er kwam nog wel eens wat kritiek op Deinum zijn wijze van communiceren met en informeren van de raad. Ook als het ging om de Blokhuispoort. "Daar herken ik mezelf niet in. Het verhaal van een jaar geleden, toen de eigenaar van de Blokhuispoort de kosten niet in de hand had, is vreselijk opgeblazen door een aantal partijen in de raad en de pers. Achteraf had ik eerder moeten informeren, maar wij wilden weten wat er precies aan de hand was."
Het verhaal dat het pas naar de raad gebracht werd, nadat het op televisie was geweest, was volgens Deinum niet waar. Dat hadden ze al gepland. "Achteraf had ik de raad misschien direct moeten informeren: BOEi heeft een probleem en wij weten nog niet hoe groot het probleem is. Dan was er niks aan de hand geweest."

Belangenverstrengeling

Commissaris van de Koning Arno Brok had Deinum medegedeeld dat hij misschien maar moest opstappen als zijn vrouw Jannewietske de Vries burgemeester van Súdwest-Fryslân werd. Deinum voelde dat wel als een aantasting van zijn integriteit. "Ik was al wethouder toen zij gedeputeerde was. Daar hebben we eigenlijk nooit commentaar op gehad. Dat was een andere tijd. Maar ik heb gezegd: ik wil Jannewietske niet voor de voeten lopen."
"Ik heb tien prachtige jaren gehad in een periode waarin Leeuwarden een metamorfose door heeft gemaakt. We hebben Culturele Hoofdstad gehad, mijn lastigste dossier is tot een goed einde gebracht, ook de Blokhuispoort is goed afgesloten. Ik heb een geweldige opvolger. Die schopt het nog ver."

Raerd

Hij verruilt nu zijn woonplaats Leeuwarden voor het dorpje Raerd in Súdwest-Fryslân. Alhoewel hij recht heeft op wachtgeld wil hij de komende tijd nog aan de slag. Hij denkt aan tijdelijke adviesklussen in de bouwsector.