Dick uit Marsum zit bij de laatste tien kandidaten van 'Project Rembrandt'

In het nieuwe NTR-programma 'Project Rembrandt' wordt gezocht naar de beste amateur kunstschilder van Nederland. Uit 50 kandidaten zijn 10 talenten gekozen die zich in een half jaar tijd het oude ambacht van kunstschilder meester proberen te maken. Bij de laatste 10 zit Dick Kamstra uit Marsum.
© Ruben Timman, nowords.nl
De gepensioneerde veteraan Dick Kamstra (60) tekent al zijn hele leven. Tijdens zijn jaren als beroepsmilitair schetste hij ieder vrij moment mensen en maakte hij cartoons. Die cartoons stonden regelmatig in het blad van Defensie. Na zijn pensionering is hij fanatiek gaan schilderen.

Ik word nog een bekende Fries, op mijn oude dag

"Je wilt niet weten wat er na de uitzending gebeurde. Tot twaalf uur 's nacht heb ik appjes beantwoord en Facebookberichten. Dat had ik nooit verwacht. Ik ben al geïnterviewd door het Friesch Dagblad en nu de Omrop. Ik word nog een bekende Fries, op mijn oude dag."
Op Facebook zag hij een advertentie voor het programma. "Het leek me leuk om mee te doen, je kunt het altijd proberen. Ik heb twee foto's van eigen werk ingestuurd en toen werd ik uitgenodigd voor een screentest. Ik wist niet wat me overkwam."
Zijn docent in het programma is Jaap Godrie. "Hij is een hele goede docent. Ik heb nooit les gehad. Ik ben een hol vat, alles wat je erin stopt, krijg je er weer uit. Ik heb genoten van de lessen. Hij zei dat ik potentie heb. Ik heb het opgepakt, ben aan de slag gegaan en heb lessen gevolgd."

En hoe ver schopt hij het?

"Ja, dan moet je alle afleveringen bekijken, dan weet je alles, Het zou zonde zijn als we verraden wie doorgaat. Als ik dat vertel, kijkt er niemand neer."
De winnaar mag exposeren in het Rijksmuseum. "Dat wil elke schilder. Ik heb er weleens een dagje rondgelopen tussen die prachtige mooie werken, dan voel je wel nietig."
In acht afleveringen moeten de deelnemers nieuwe opdrachten doen. Zo stappen ze in de voetsporen van de leerlingen van Rembrandt. Elke week moet een kandidaat afvallen. De kijkers kunnen thuis op projectrembrandt.nl de masterclasses volgen.

Rembrandt-jaar

2019 is uitgeroepen tot Rembrandt-jaar. Het is 350 jaar geleden dat de meesterschilder van 'De Nachtwacht' overleed. Zijn nalatenschap wordt in vele tentoonstellingen getoond, waaronder het Fries Museum in de tentoonstelling 'Rembrandt en Saskia, liefde in de Gouden Eeuw.'
Dick Kamstra
Het programma is 's zondags te zien om 21.20 uur op NPO1. De laatste aflevering is 7 april.