Luchtmacht krijgt officieel de F-35 (JSF) overhandigd

28 jan 2019 - 09:40

De luchtmacht krijgt deze week officieel de F-35 (JSF) overhandigd. Met een ceremonie in de fabriek van vliegtuigfabrikant Lockheed Martin in Forth Worth, Texas, wordt het toestel overgedragen aan Nederland. Bij de ceremonie zijn veel vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven aanwezig. Zij hopen daar nieuwe orders te krijgen voor het leveren van onderdelen voor het toestel. In Noord-Nederland profiteert de vestiging van Fokker in Hoogeveen hier vooral van. Die fabriek maakt diverse onderdelen voor de F-35.

Hoe sit it no krekt mei de F-35?

D F-35 die in Texas wordt overhandigd, is niet de eerste F-35 voor de luchtmacht. Er zijn tot nu toe vijf van dit soort toestellen geleverd. Met twee F-35's wordt op dit moment al actief gevlogen in het testprogramma van het toestel. Die beide F-35's deden eerder in 2016 de vliegbasis Leeuwarden aan voor de zogenoemde 'belevingsvluchten'. Zo moest duidelijk worden hoeveel lawaai de F-35 maakt in vergelijking met de F-16. Vooral bij omwonenden van de vliegbasis Leeuwarden zijn daar veel zorgen over.

Ceremonie in Texas

Dat de ceremonie in Texas nu pas plaatsvindt, heeft te maken met de geschiedenis van de aanschaf van het toestel. In 2013, toen het eerste Nederlandse toestel werd geleverd, was het nog maar de vraag of Nederland de vliegtuigen eigenlijk wel wilde aanschaffen. In de politiek was er destijds veel discussie over de aanschaf van het toestel. Dat had onder andere te maken met het almaar duurder worden van het project. De twee aangeschafte testtoestellen zijn destijds al geleverd, maar buiten de schijnwerpers om overgevlogen naar een testbasis in Florida.

Tegenstem van Lutz

Vlak voor de zomer van 2013 werd duidelijk dat Nederland toch door wilde gaan met de aanschaf van de F-35. De PvdA en VVD maakten er afspraken over in het regeerakkoord. Van de beide coalitiepartijen stemde destijds alleen PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi tegen dit besluit.

Foto: Omrop Fryslân

Toestellen in Leeuwarden

Onlangs maakte minister Ank Bijleveld van Defensie bekend dat ze nogmaals vijftien F-35's wil aanschaffen. Nederland zou er dan in totaal 52 krijgen. De meeste toestellen krijgen een plek op vliegbasis Volkel. Vliegbasis Leeuwarden krijgt een squadron F-35's. Ook komen hier 4 MQ-9 Reapers. Dat zijn onbemande toestellen, drones, die verkenningsmissies kunnen vliegen. Op dit moment zijn de eerste piloten in opleiding. De hoop van Defensie dat ze nog dit jaar actief kunnen vliegen met de toestellen.

Nog even wachten

Dat betekent echter niet dat liefhebbers de drones meteen op de vliegbasis Leeuwarden zullen zien. De verwachting is dat ze direct worden ingezet boven conflictgebieden zoals het Midden-Oosten of Afrika. Ze worden dan bestuurd vanuit Leeuwarden.

70 jier fleanhistoarje

It is moandei presys 70 jier lyn dat it earste jachtfleantúch oankaam op fleanbasis Ljouwert. It wie doe de Gloster Meteor. De F16 fleant al wer 40 jier en wurdt de kommende tiid ferfongen troch de F35.

70 jaar vlieghistorie

Het is maandag exact 70 jaar geleden dat het eerste jachtvliegtuig landde op vliegbasis Leeuwarden. Dat was destijds de Gloster Meteor. De F-16 vliegt al weer 40 jaar en wordt de komende tijd vervangen door de F-35.

(Advertentie)
(Advertentie)