Zwak Heerenveen in eigen huis onderuit tegen AZ

Sportclub Heerenveen heeft zondag in eigen huis met 0-2 verloren van AZ. De bezoekers waren de gehele wedstrijd beter. In de eerste helft bleek dat nog niet uit de score, maar na de rust wel. Bij beide goals zag Heerenveen er onscherp uit.
De ploeg uit Alkmaar was in de eerste helft al de betere ploeg in het Abe Lenstra Stadion. Het lukte Heerenveen niet om echt aanvallend te zijn en de ploeg stond vaak onder druk van AZ.

AZ beter, maar niet gevaarlijk

Met het overwicht deed AZ de eerste helft echter weinig. Het doel van Warner Hahn werd - meestal na balverlies van Heerenveen - wel onder vuur genomen, maar echt gevaarlijk was het niet. Guus Til schoot niet hard genoeg, het schot van Mats Seuntjens ging naast en diezelfde Seuntjens schoot later recht in Hahn's handen.
Heerenveen loerde op de counter, maar ook daarmee lukte het de ploeg van Jan Olde Riekerink niet om het AZ moeilijk te maken. Pas tien minuten voor de rust kwamen de Friezen goed naar voren. Na goed werk van Vlap kwam Rienstra tot een schot, dat naast de AZ-goal belandde. Aan de andere kant van het veld was Fredrik Midtsjø dichter bij een treffer. Na een mooie pass van Calvin Stengs schoot Midtsjø hard, maar Hahn keerde het schot in de korte hoek.

Zelfde beeld als voor de rust

In de tweede helft was er weinig verandering. De eerste grote kans was weer voor AZ en ontstond wederom na balverlies van Heerenveen. Adam Maher slaagde erin de bal bij Daniel Høegh weg te kapen, waarna hij Seuntjens aanspeelde. Seuntjens kreeg de bal net niet lekker mee en schoot uiteindelijk de bal over het doel van Hahn.
Warner Hahn
Direct daarna moest AZ-keeper Marco Bizot in actie komen. Hij bokste een schot van Mitchell van Bergen weg. Daarna maakte de keeper een fout en werd Ben Rienstra gevaarlijk, maar de bal ging over.
De wedstrijd was goed op gang, maar AZ bleef de gevaarlijkste ploeg. Een hard schot van Seuntjens - na een voorzet van Stengs - ging net naast en Oussama Idrissi krulde de bal over. De 0-1 hing in de lucht en viel na ruim een uur gespeeld te hebben eindelijk.

Twee curieuze goals

Bij het doelpunt kreeg AZ hulp van Heerenveen: Johan Svensson gaf de bal aan de rechterkant van het veld mee aan Midtsjø, die veel vrijheid had. De middenvelder zocht Idrissi, maar vond Heerenveen-verdediger Sherel Floranus. Floranus zat tussen Idrissi en de bal en gleed vervolgens de bal in zijn eigen doel.
Jan Olde Riekerink2
Een kwartier voor het einde van de wedstrijd was het AZ-invaller Owen Wijndal die dichtbij de 0-2 was. De goal viel toen nog niet, maar drie minuten later wel, nadat Heerenveen een hoekschop weggaf. Daarbij stond de gehele Heerenveen-ploeg te slapen, terwijl Idrissi wel scherp was. Terwijl alle spelers van Heerenveen naar elkaar keken, zag Idrissi dat de goal leeg was. Hij schoot de corner er in één keer in.
Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. De ploeg die nog kans had om te scoren, was wederom AZ. Stengs speelde zichzelf goed vrij aan de rechterkant en vond daarna doelpuntenmaker Idrissi. De lat voorkwam een tweede goals van de AZ-aanvaller.

Heerenveen nu elfde

AZ had de overwinning op dat moment al binnen. Het bleef bij 0-2. SC Heerenveen zakt naar de elfde plek in het klassement en het verschil met de onderste nacompetitie-plekken is slechts drie punten.
SC Hearrenfean - AZ 0-2 (0-0) 64. Sherel Floranus (eigen doelpunt) 0-1, 78. Oussama Idrissi 0-2
Opstelling Heerenveen: Hahn; Floranus, Høegh, Pierie, Woudenberg; Rienstra, Schaars (75/Kobayashi), Van Amersfoort; Van Bergen, Lammers, Vlap (70/Mihajlovic)