Douwe de Vries voor het eerst Nederlands kampioen allround

27 jan 2019 - 15:41

Voor het eerst in zijn carrière is Douwe de Vries Nederlands kampioen allround geworden. Hij moest daarvoor op de 10 kilometer een achterstand van 6.24 secondes goedmaken op zijn grootste concurrent Marcel Bosker en dat lukte. De Vries deed dat bovendien in een persoonlijk record: 12.55.10.

Douwe de Vries - Foto: Orange Pictures

De strijd tussen Bosker en De Vries werd uitgevochten in een rechtstreeks duel tussen de twee. Bosker was in 2018 nog kampioen geworden op het NK allround. Hij eindigde op de 10 kilometer dit jaar op 19.25 secondes van De Vries.

Eerste Fries sinds 2015

De laatste keer dat een Fries bij de mannen Nederlands kampioen werd, was in 2015. Toen was Sven Kramer de beste over vier afstanden.

Eerder op zondag won de 36-jarie De Vries al de 1.500 meter en reed hij een persoonlijk record. Ook zaterdag was hij succesvol. Toen pakte de Hallumer een persoonlijk record op de 5.000 meter en won hij ook die afstand.

Persoonlijk succes was er ook voor een andere Fries, Tjerk de Boer. Hij reed maar liefst 51 secondes van zijn persoonlijk record af op de 10.000 meter en zette een tijd neer van 13.48.65.

Kramer en Roest afwezig

De grootste kanshebbers voor de winst het op NK allround waren er niet bij. Europees kampioen allround Sven Kramer en Patrick Roest hadden zich al geplaatst voor het WK allround. Ze lieten het toernooi daarom schieten.

Dankzij zijn NK-titel pakt De Vries het derde en laatste ticket voor het WK allround, dat begin maart in Calgary wordt gehouden.

(advertinsje)