Dertienhonderd 'objecten' van de containerramp gevonden op bodem Noordzee

25 jan 2019 - 22:29

Het sonarschip Luymes van de Koninklijke Marine heeft ongeveer dertienhonderd 'objecten' op de bodem van de Noordzee boven Terschelling en Ameland in beeld gebracht. De marine heeft een aantal sonarbeelden vrijgegeven.

Ondanks de lage resolutie van de beelden is de omtrek van een aantal containers duidelijk zichtbaar. De kleinere objecten zouden spullen uit de containers kunnen zijn, die begin januari van het schip MSC Zoë in zee belandden.

Schepen

De Luymes is een van de twee schepen die de marina inzet om te zoeken naar overboord geslagen containers.

Foto: Wikimedia Commons

"Die dertienhonderd objecten kunnen containers zijn of spullen uit die containers", zegt Alex Kranenburg, woordvoerder van de marine. Volgens hem is het aan Rijkswaterstaat en andere betrokken partijen om de beelden te interpreteren.

In kaart brengen

De Luymes brengt, samen met een ander schip, de zeebodem in kaart. Dat doen ze niet alleen nu, maar altijd. De bodem verandert continue. De schepen kunnen ook worden ingezet om op de bodem naar verloren spullen te zoeken, zoals nu.

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dat gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(advertinsje)