KIMO-project 'Fishing for litter' in de problemen na containerramp

25 jan 2019 - 12:22

KIMO, de milieuvereniging van kustgemeenten in Nederland en België, denkt dat voor het opruimen van al het afval afkomstig van de containerramp met de MSC Zoe de komende jaren minimaal anderhalf miljoen euro is.

Foto: Kustwacht Nederland

Er wordt ieder jaar gemiddeld zo'n 300 ton afval ingezameld in de 12 aangesloten vissershavens, door de containerramp is alleen al 9000 ton aan spullen in de Noordzee verdwenen. Dertig keer zoveel dus als in een heel jaar uit de zee wordt gehaald.

In een extra bijeenkomst werd donderdag duidelijk dat KIMO zelf niet over het benodigde geld beschikt. Het samenwerkingsverband van kustgemeenten wil daarom zo snel mogelijk naar de minister van verkeer en waterstaat voor financiële steun. Ook zal rederij MSC worden benaderd voor een bijdrage in de kosten.

"De bergingsactie zal een keer eindigen en dan treedt de reguliere situatie weer in", zegt wethouder Harry Boon uit Harlingen. Het project Fishing for Litter, waarbij 124 vissers vrijwilliger afval verzamelen en naar de havens brengen, komt wel in de problemen. "Het kan lang niet uit de voeten met de 150.000 euro die ze jaarlijks nodig hebben. Er komt veel meer rommel in de netten van de vissers. Ze krijgen van ons speciale big-bags voor het afval."

Donderdag maakte bergingsmaatschappij BDS uit Harlingen bekend dat de opgeviste spullen uit de containers niet worden verwerkt door de REC. De afvaloven zou de natte spullen niet kunnen verwerken. Het afval wordt nu verwerkt in Wijster, Delfzijl en Alkmaar.

Trefwoorden: 
MSC Zoe containerramp Kimo
(Advertentie)
(Advertentie)