Heerenveen in beker uitgeschakeld door Ajax

24 jan 2019 - 22:38

SC Heerenveen is donderdagavond uitgeschakeld in de kwartfinale van het bekertoernooi. Ajax was in de Johan Cruijff Arena met 3-1 te sterk. Het team van Jan Olde Riekerink speelden een kansloze wedstrijd. Bij rust was het al 3-0 voor de Amsterdammers.

Ajax stormt in de eerste helft

Ajax kwam al na drie minuten op voorsprong. Nousair Mazraoui kreeg de bal van Kristensen en kon vrij inschieten. De Amsterdammers probeerden daar na door te drukken. Hahn moest een voorzet van Blind verwerken, en Huntelaar kopte net naast het doel.

Na een dik kwartier verdubbelde Ajax de voorsprong. Donny van de Beek maakte het doelpunt na een hoekschop van Hakim Ziyech. Het leek erop dat de middenvelder hands maakte, maar door een technische storing werkte de VAR de hele avond niet in Amsterdam en werd het doelpunt goedgekeurd.

Amsterdammers denderen door

Vijf minuten later was het bijna 3-0, maar keeper Hahn kon de bal van Huntelaar nog net stoppen. Tien minuten voor tijd was er een eerste kans(je) voor Heerenveen, maar de bal van Van Bergen ging naast. Aan de andere kant was het daarna wel raak, Donny van de Beek maakte er voor rust met zijn tweede doelpunt 3-0 van.

Warner Hahn kon vlak voor rust voorkomen dat Ziyech er 4-0 van maakte.

Beter, maar niet goed genoeg

Ondanks de achterstand wisselde Jan Olde Riekerink geen spelers in de rust. In de tweede helft was de eerste kans ook weer voor Ajax. Keeper Hahn kon redding brengen op het schot van Daley Blind. Heerenveen kwam daarna wat beter in de wedstrijd. Zeneli kreeg ook twee kansen voor de Feansters, maar het lukte hem niet om een doelpunt te maken.

Met de 3-0 voorsprong vond Ajax het verder wel prima. De Amsterdammers haalden de voet van het gaspedaal en speelden het duel rustig uit. Heerenveen probeerde het nog wel met een paar wissels, kreeg ook wel wat kansjes via Lammers en Zeneli, maar was eigenlijk machteloos.

Toch werd het nog 3-1 door een mooi doelpunt van Pelle van Amersfoort. In de laatste minuut kreeg Heerenveen zelfs nog een penalty, maar keeper Onana pakte de inzet van Sam Lammers.

Ajax naar halve finale

Ajax gaat door de winst met AZ, Willem II en Feyenoord door naar de halve finale van het bekertoernooi. Zondagavond is de loting. Het was de tweede keer deze week dat Heerenveen in Amsterdam tegen Ajax speelde. In de competitie werd het afgelopen zondag 4-4.

Ajax - SC Heerenveen 3-1 (3-0) 3. Noussair Mazraoui, 16. Donny van de Beek, 38. Donny van de Beek, 84. Van Amersfoort

Opstelling Heerenveen: Hahn; Floranus, Høegh, Pierie, Woudenberg; Schaars (63/Kongolo), Van Amersfoort, Vlap (74/Bruijn); Van Bergen (69/Mihajlovic), Lammers, Zeneli

(advertinsje)