Waddenvereniging wil geen grote containerschepen meer boven Waddenzee

24 jan 2019 - 20:55

Grote vrachtschepen moeten voortaan uit de buurt blijven van het Waddengebied. Dat zegt de Waddenvereniging. Volgens de vereniging maakt de containerramp één ding duidelijk: ons land zou niet in staat zijn om het enige werelderfgoed van ons land goed te beschermen.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

"Het opruimen van de containers uit de Noordzee roept hetzelfde moedeloze gevoel op als wanneer je op de kermis met een grijper een knuffel of horloge uit de automaat probeert te halen." Dat zegt de Waddenvereniging over de beelden van het opruimen van de containers van de MSC Zoe. Het containerschip verloor begin januari zo'n driehonderd containers in de Noordzee boven de Waddeneilanden.

'Enorme vuilnisbelt is slechts een fractie'

Rijkswaterstaat denkt dat de meeste containers stuk zijn. "Dat betekent dat de enorme vuilnisbelt die we tot nu toe op onze stranden, duinen, dijken en kwelders hebben gezien slechts een fractie is van wat er nog op de zeebodem ligt."

"Het is natuurlijk heel goed dat met zeer geavanceerde schepen hard wordt gewerkt om zoveel mogelijk spullen te bergen. Maar één ding is zeker, echt schoon wordt het niet meer. Net als op het strand zullen ook op de zeebodem ook spullen onder het zand of slik raken en daardoor voorlopig niet vindbaar zijn. Daardoor blijven ze jarenlang in het zeemilieu met alle gevolgen van dien."

Containerschip MSC Zoe - Foto: Wikimedia Commons

Andere route

Een oplossing heeft de Waddenvereniging vooralsnog niet. Wel maken ze duidelijk dat het zo niet verder kan. "De Waddenvereniging vindt dat - zo lang er geen concrete verbetering is in de scheepvaartveiligheid grote en gevaarlijke schepen op afstand moeten blijven van het kwetsbare Waddengebied. De route vlak boven de Waddeneilanden moet door dit soort schepen niet langer gebruikt worden. Hier maken wij ons hard voor."

(advertinsje)