BDS Harlingen kan containerafval sneller verwerken dan dat het binnekomt

24 jan 2019 - 16:21

De eerste containers die door de bergingsschepen omhoog zijn gehaald, zijn woensdag naar Harlingen toe gebracht. Het bergingsschip Atlantic Tonjer vervoerde ze naar het terrein van 'maritieme dienstverlener' BDS. Bij BDS wordt het spul verwerkt.

BDS Harns kin kontenerôffal hurder ferwurkje as dat it binnenkomt

"Van de containers die we binnen krijgen, is het meeste al aardig klein. Dat gaan we van elkaar scheiden. Het staal gaan we klein knippen en wordt afgevoerd", vertelt André Borsch van BDS. "Het vuil gaan we uitzoeken, zoals hard plastic. En de rest gaat in het algemene afval."

De rest van het afval gaat voor zover dat mogelijk is naar afvalverwerkers. De spullen worden echter niet door de REC verbrand. "Het gaat naar andere afvalverwerkers." De containers waar niets meer in zit, worden fijngeknepen en gerecycled als staal.

Dat kan sneller

De bergingsschepen zullen zo'n 75 dagen bezig zijn met het bergen van de gezonken containers. Daar zijn ze bij BDM op hun beurt echter niet zo lang mee bezig. "In een uurtje hebben we zes of zeven van die containers geknipt. Dat is het probleem niet. Alleen de aanvoer gaat nog niet zo snel." Het bedrijf kan de troep uit de zee sneller verwerken dan dat het wordt aangevoerd.

Foto: Remco de Vries
Trefwoorden: 
Harlingen BDS MSC Zoe containers
(Advertentie)
(Advertentie)