"Sluiting REC kost meer dan honderd miljoen euro"

Mocht er om wat voor reden dan ook opdracht worden gegeven voor sluiting van de afvaloven in Harlingen, dan heeft dit grote financiële gevolgen voor de Friese gemeenten. Dit is een van de voorlopige resultaten van het onafhankelijke onderzoek naar een sluiting van de REC.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
De gemeente Harlingen heeft het bureau Ecorys gevraagd om onderzoek te doen naar de financiële, economische, de juridische en de organisatorische aspecten van een eventuele sluiting van de afvaloven in Harlingen. Het bureau praatte de gemeenteraad woensdagavond bij over het verloop van het onderzoek.

Honderd miljoen euro

Afvalverwerker Omrin heeft voor de bouw van de afvaloven flink wat geld geleend, en dat is nog niet allemaal terug verdiend. Dit geld moeten de Friese gemeenten, de aandeelhouders van Omrin, terug betalen als de REC sluit. Volgens onderzoeker Viek Verdult van Ecorys gaat het om meer dan honderd miljoen euro.
"Maar dat is niet het enige. Het afval moet elders worden verbrand en dat valt een stuk duurder uit. Het verbranden van afval in Harlingen is goedkoper dan in de rest van het land en je hebt hogere transportkosten." De afvalstoffenheffing zou weleens met vijftien procent kunnen stijgen, zo verwacht hij.
"Sluting REC kostet mear as hûndert miljoen euro"
Onderzoeker Viek Verdult

Andere partijen de dupe

De REC levert veel groene energie. Dat zou bij een sluiting wegvallen en zou vooral een flinke domper voor de provincie Fryslân zijn. De provincie moet bepaalde CO2-doelstellingen halen, en deze groene energie levert daar voor een groot deel aan bij. Ook zoutfabriek Frisia raakt gedupeerd. Ze krijgen de warmte van de REC. Als dat wegvalt, hebben ze jaarlijks 70 miljoen kuub aardgas nodig.
De gemeente Harlingen heeft juridisch gezien helemaal niet te zeggen over de REC. Ook de andere Friese gemeenten, de aandeelhouders van Omrin, niet, zo laat onderzoeker Verdult weten. Het is de directie van Omrin die officieel mag besluiten om de REC te sluiten. Wel moet de directie hiervoor groen licht krijgen van de aandeelhouders. En er moet natuurlijk een hele goede reden zijn om zo'n drastisch besluit te nemen, want anders kan de rechter dat besluit terugdraaien.

Definitieve onderzoek

Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond. Verdult zal nog onderzoek doen naar de emissies van de REC. Hij wil ze vergelijken met die van de andere afvalovens in ons land. Ook worden er nog burgers in de gemeente Harlingen bevraagd over hoe zij tegen de REC aankijken en een eventuele sluiting. Het definitieve onderzoek wordt eind maart aan de gemeenteraad van Harlingen gepresenteerd.