Thema-avond over hiphop-scene opent nieuw seizoen IepenUP

23 jan 2019 - 22:42

Terwijl kwartiermakers en andere deskundigen nog druk praten welke projecten van LF2018 uiteindelijk voor een doorstart in 2019 in aanmerking komen, is de eerste 'Legacy' sinds woensdagavond een feit. IepenUP Live startte een nieuw seizoen van de wekelijkse talkshow vanuit Neushoorn in Leeuwarden met een thema-avond over de hiphop-scene in Fryslân.

IepenUP mei rap

Met een groot aanbod aan rappers, dansers en graffiti-kunstenaars ontwikkelt hiphop zich in rap tempo tot een interculturele gemeenschap binnen de Friese muziekwereld. Met name jongeren die nog geen zin hebben in een opleiding of studie, krijgen door deze muziek weer een doel in hun leven en bovendien maatschappelijke status.

Regionaal talent

Op het podium van IepenUP Live namen prominenten en opkomend talent uit de Friese hiphop het dinsdagavond tegen elkaar op in de contest Spit 2019. Naast de internationale deelname met A.D.K en producent Ceezy U.R. had de jury met name positieve woorden voor het regionale talent uit onze eigen provincie. Het duo SAN XYZ uit Drachten, Yung Jamin en Louis Pedro uit Leeuwarden lieten zien dat de hiphop uit Fryslân inderdaad serieus genomen mag worden.

Volgens de jury was er toch een rapper die met zijn beats en teksten net boven alle anderen uitstak: Jung Quinny, die op het podium vocale steun kreeg van Triple G. De jonge rapper is pas achttien jaar geworden en wil daarom voortaan enkel nog als Quinny door de hiphop-gemeenschap gaan.

De eerste prijs, voor 1000 euro aan beats en studio-opnametijd bij Oyo Sounds, kan Quinny goed gebruiken. Want Fryslân heeft volgens de muzikanten nu nog te weinig producenten die ingang en verbinding hebben met de grote studio's in het westen van het land, waardoor er bijna geen kans is op een landelijke doorbraak. Misschien kan deze prijs Quinny helpen om wel een plek op de landelijke kaart te bemachtigen.

Komende weken

Volgende week is IepenUp Live terug met als gast oorspronkelijk Belgisch kunstenaar Eric van Hove uit Algerije, van wie vanaf 2 februari een grote tentoonstelling is te zien in het Fries Museum. Van Hove maakt met materiaal uit de hele wereld ambachtelijke reproducties van motorblokken.

IepenUP Live wordt iedere woensdag tussen 20.00 en 21.30 uur live door Omrop Fryslân op internet uitgezonden vanuit Neushoorn in Leeuwarden.

Trefwoorden: 
IepenUP rap
(Advertentie)
(Advertentie)