Raad Leeuwarden geeft groen licht voor nieuwe Cambuurstadion

23 jan 2019 - 22:27

SC Cambuur krijgt een nieuw stadion bij het WTC-Expo in Leeuwarden. De gemeenteraad stemde woensdagavond unaniem in met de ontwikkeling van het gebied en de bouw van het nieuwe stadion. Er zijn wel voorwaarden: het moet goed worden gekeken naar de mogelijke verkeers-, geluids- en lichtoverlast. Dat moet zoveel mogelijk worden beperkt.

Met het besluit komt een eind aan een lang proces. Het afgelopen jaar is er door onduidelijkheid en fouten veel tijd verloren gegaan. Zo dreigde scholengemeenschap Friese Poort onder andere uit het project te stappen. Alle plooien werden gladgestreken en begin december stemde het college van burgemeester en wethouders in met het plan voor de ontwikkeling van het WTC-gebied en de bouw van het nieuwe Cambuurstadion.

Steun, maar voorwaarden

De raadsleden wilden daar niet te lang bij stilstaan. Zij maakten in grote meerderheid duidelijk dat ze het plan steunen. Maar, dat er wel goed rekening moet worden gehouden met de binnenstad en winkelcentrum De Centrale. De nieuwe winkels in het WTC-gebied moeten voldoen aan de voorwaarden die eerder al zijn vastgelegd. In dat gebied gaat het dan specifiek om sport en vrije tijd. Met name winkeleigenaren in de binnenstad zijn bang voor meer leegstand. In een heel aantal brieven aan de gemeenteraad spreken ze daarover hun zorgen uit.

De meerderheid van de Raad stemt ook in met de verplaatsing van supermarkt Aldi van het Cambuurplein naar winkelcentrum De Centrale. Daar moet wel een goed plan voor komen en ook is er ruimte voor inspraak. Tot nu toe was het plaatsen van een supermarkt bij De Centrale niet mogelijk. Julie Bruijnincx van D66 vindt dat echter niet meer houdbaar, nu er bij het WTC twee grote supermarkten komen. Wethouder Friso Douwstra is positief over een mogelijke verhuizing.

Bezwaren

Ondernemers uit de wijk Cammingaburen en ook het wijkpanel daar hebben bezwaren. Ze zijn bang voor extra verkeersoverlast op de kanaalweg en vinden ook dat er in die hoek van de stad nu teveel supermarkten zijn.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Nu de gemeenteraad heeft ingestemd, ligt de bal bij de provincie. Die is gevraagd om een bijdrage van een kleine vijf miljoen euro voor de ontwikkeling van het WTC-gebied. De verwachting is dat het college van Gedeputeerde Staten dinsdag een besluit neem over de bijdrage. Het lijkt erop dat een meerderheid van de Staten nog voor de verkiezingen van 22 maart een besluit wil nemen over de miljoenen voor de ontwikkeling van het gebied.

Voor de Leeuwarder PvdA-wethouder Henk Deinum was het zijn laatste optreden in de gemeenteraad. Hij kondigde vorig jaar zijn afscheid aan, maar wilde dan wel het Cambuur-dossier nog door de gemeenteraad krijgen. Deinum was vanaf het begin betrokken bij de besluitvorming. Hein de Haan is zijn opvolger.

(advertinsje)
(advertinsje)