Eerste containers in Harlingen om te worden verwerkt

23 jan 2019 - 20:58

Het bergingsschip Atlantic Tonger is woensdagavond aangekomen in de haven van Harlingen met de eerste containers, die na de containerramp nog in de Waddenzee lagen. Die containers worden aan wal gebracht en de spullen worden vanaf donderdagochtend verwerkt door de 'maritieme dienstverlener' BDS.

Aan boord bij de Atlantic Tonjer is met name schroot. André Borsch, directeur van BDS, zegt dat er later nog meer containers naar Harlingen worden gebracht.

BDS zal het allemaal sorteren in staal, hout en plastic. Nadat BDS alles heeft gesorteerd, wordt het naar een afvalverwerker gebracht.

Atlantic Tonjer - Foto: Remco de Vries

De Atlantic Tonjer is samen met het schip Geosund bezig om zo'n 240 containers uit zee te halen. De Atlantic Tonjer werkt in de Eemsgeul bij Groningen, de Geosund in de vaargeul boven Terschelling.

Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dat gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.

(advertinsje)