Fotograaf Jilmer Postma: "Het is dan hopen dat alles samen komt"

23 jan 2019 - 20:23

"Ik ben er enorm blij mee. Er doen zoveel fotografen mee, dan is het prachtig om bij de beste drie te staan." Dat zegt fotograaf Jilmer Postma uit Drachten. Hij heeft de derde prijs gewonnen in strijd om de Zilveren Camera. Dat is de belangrijkste Nederlandse prijs voor nieuwsfotografen. Postma won de prijs met een drone-foto van schapen die over een brug lopen, in de categorie 'Kunst, Cultuur en Entertainment'.

Foto: ANP

"Ik heb de foto in Drachten gemaakt", vertelt Postma. "Toen ik ze fotografeerde, kwamen ze net uit Beetsterzwaag en liepen ze naar Drachten toe. Eerst zou ik ze al op een andere brug fotograferen, maar dat redde ik niet qua tijd. Toen ben ik er achteraan gereden. Ik hoopte dat ze door een parkje gingen, en heb toen mijn drone de lucht in gelaten."

Fotograaf Jilmer Postma in Weistra op wei

Op dat moment had de fotograaf nog niet door dat zijn foto een derde prijs op zou leveren bij de verkiezing om de Zilveren Camera. "Het is op zo'n moment hopen dat alles samen komt. Dat is op zo'n moment niet te zien, maar nu was het een van mijn beste foto's van het jaar."

Staking van fotografen

Aankomende vrijdag wordt er in het hele land gestaakt door verscheidene nieuwsfotografen. Zij maken dan een vuist naar mediaorganisaties, onder meer vanwege de lage tarieven die ze krijgen voor hun foto's.

Ook Jilmer Postma zal vrijdag staken. "De prijzen staan onder druk. Wij zijn niet boos op onze uitgevers, maar er komt steeds minder geld voor fotografen. En dat is niet goed. Het kost gewoon geld, terwijl mensen denken dat nieuws steeds meer gratis is. Dat is het echter niet. Het is heel belangrijk dat er goede nieuwsfotografen blijven."

(advertinsje)