Friese roodbonte koeien van Woldring hoeven niet naar de slacht

Veertig Fries roodbonte koeien zijn gered van de slacht. Na een lange strijd hebben eigenaars Sandra en Harald Woldring uit Haren na lange tijd gelijk gekregen: ze krijgen een uitzondering op de fosfaatwetgeving en daarmee is een groot deel van het uitstervende koeienras gered.
Fryske readbûnte kij © Omrop Fryslân
De familie Woldring heeft een paar zware jaren achter de rug, maar het lijkt nu de goede kant op te gaan. In 2011 was er ziekte in het bedrijf waardoor veel Fries roodbonte koeien stierven, daarna kwam een nieuwe fosfaatwetgeving waardoor ze hun net opgebouwde veestapel weer inperken moesten en ze boetes kregen omdat ze weigerden het uitstervende ras naar de slacht te brengen.
Op de boerderij van de familie lopen momenteel zo'n 180 Fries roodbonte koeien rond. Dat is bijzonder, want er bestaan nog maar 600 van deze soort. "Maar nu kunnen we eindelijk weer beginnen met het fokken van de koe en kunnen we tot 240 hier houden", zegt Sandra Woldring.

Fries roodbonte koeien

De Fries roodbonte koe heeft een lange geschiedenis. In de Middeleeuwen had de soort in Noord-Nederland de overhand. De koe is sterk, geeft goede melk en het vlees is van kwaliteit. Maar omdat de melkproductie van de zwartbonte koeien veel hoger ligt, kiezen veel boeren toch voor het geld. In 40 jaar tijd ging het aantal van 2.5000 naar nog maar zeventien roodbonte koeien in 1993. De Stichting Roodbont Fries Vee is toen opgericht en er wordt een fokprogramma opgezet in samenwerking met boeren en het sperma van stieren komt in een 'genenbank'. De stichting doet, net als nu, er alles aan om de Friese roodbonte koeien van de ondergang te redden.

Toekomst

Woldring kan zich nu eindelijk weer richting op de toekomst. "Wij verkopen hier nu al kaas van onze koeien, maar eigenlijk spelen we al heel lang met het idee dat we ons erf toegankelijker willen maken voor mensen. Dat mensen kunnen zien hoe het bij ons op het bedrijf gaat en meer in contact komen met dit bijzondere ras."
Sandra Woldring
Naast dit bedrijf zijn er nog veel meer melkveehouders in Fryslân die met ongeveer hetzelfde probleem zitten. Door de fosfaatregeling die inhoudt dat een boer niet meer koeien mag hebben, dan dat hij op 2 juli 2015 had, worden veel Fries roodbonte koeien naar de slacht gebracht.
Eerder sprak de Stichting Roodbont Friese Vee zijn zorgen uit omdat ze zagen dat een derde van de totale populatie Fries roodbonte koeien het slachthuis in ging.
Omrop Fryslân volgt al enkele maanden het leven van Jeltsje het Fries roodbonte kalfje en ook de Stichting Roodbont Friese Vee in hun missie om de koeien te redden. Kijk hier voor een overzicht.