Leeuwarder winkelcentrum Zaailand loopt leeg, ook Copini na 110 jaar weg

23 jan 2019 - 17:36

Opheffingsuitverkoop staat op de borden voor winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden. Het gaat om een zaak op de eerste etage van het gebouw. Op die etage zit nog maar één winkel: Copini Juwelier. De beide broers Copini zijn er klaar mee. De loop is eruit in het winkelcentrum. Met pijn in het hart gaat de deur straks dicht. Er komt een einde aan 110 jaar Copini-historie.

Door: Hayo Bootsma

Tafelgesprek in Fryslân Hjoed over de winkels

Op de website van Copini staat het nog zo mooi: "In het grootste en mooiste winkelcentrum van 't noorden vindt u op de eerste verdieping Copini Juwelier. Deze 100-jarige is ontzettend bij de tijd met een sterke collectie sieraden en horloges."

Maar het mooiste winkelcentrum is het al een tijd niet meer zegt Alex Copini: "Het is hier trekken aan een dood paard. We krijgen alleen nog bezoek van vaste klanten of mensen die komen uit solidariteit."

Een juwelier verkoop je niet zomaar

De Copini's hebben nog wel nagedacht over het verhuizen van de zaak. "We kwamen eigenlijk al snel tot de conclusie: niet doen. We zijn al wat ouder en als je dan alle kosten mee gaat rekenen, kan het gewoon niet uit", zegt Alex Copini.

De inboedel verkopen, lukt ook niet: "Het valt niet mee om een juwelierszaak te verkopen. Dat doe je normaal wel, dat is je pensioenvoorziening. Die hebben we nu niet." De broers hebben de huur opgezegd en eind februari gaat de deur op slot.

"De bovenverdieping gaat dan dicht. Er zijn dan geen winkels meer op deze etage." In de kelder is het niet veel beter. Een van de winkels daar sluit eind dit jaar. Dan blijft er nog één winkel over. Alleen op de begane grond zitten bijna alle winkelpanden vol.

Lange verbouwing begin problemen

De klad kwam erin vlak na de grote verbouwing van winkelcentrum Zaailand. "Onze etage is toen nooit meer gevuld. Dan hebben mensen ook geen reden meer om hier te komen."

Dat beeld wordt door Hayo Galema, binnenstadsmanager van Leeuwarden, bevestigd: "Na de verbouwing van het winkelcentrum ging het mis. De eerste etage is nooit weer met winkels opgevuld. Toen de V&D failliet ging, raakte de loop, die er in het verleden tussen de passage en winkels was, er helemaal uit."

Galema denkt ook dat de lange verbouwing van het winkelcentrum een grote rol heeft gespeeld. "De loop was er daarna uit. We kunnen zien dat er de helft minder mensen komen dan voorheen. De huur is echter gebaseerd op cijfers uit het verleden."

Foto: VVV.nl

Luister naar de bijdrage van verslaggever Hayo Bootsma (1)

Winkelcentrum Zaailand op sterven na dood

Theo Copini is een van de mensen die altijd voor het winkelcentrum heeft gestreden. "Je kunt wel voor jezelf knokken, maar het is beter om voor iedereen op te komen. Dan kan iedereen profiteren." Regelmatig hebben beide broers om tafel gezet met de verhuurder, Syntrus Achmea. "Dan zijn ze heel erg begripvol en zeggen ze mee te willen denken, maar ondertussen gebeurt er hier niets. En dan horen we dat ze deze etage hebben opgegeven."

Copini denkt zelf dat het winkelcentrum op sterven na dood is. "Er trekken alleen maar winkels uit. Probeer dat maar eens te keren. Het wordt nu overeind gehouden door pop-up stores." Dat zijn winkels die tijdelijk hun intrek nemen en geen contract hebben voor een langere periode.

Galema vindt ook dat Syntrus Achmea het heeft laten zitten als het winkelcentrum Zaailand betreft: "Het moet hier opener. Een gesloten winkelcentrum, zoals nu, is niet meer van deze tijd, maar Achmea beweegt niet."

Juwelier Copini hâldt op

Winkelrondje in ere herstellen

Het lijkt langzaamaan toch beter te gaan in de binnenstad van Leeuwarden. Volgens binnenstadsmanager Galema is er in het winkelcentrum Zaailand sprake van een stijgende lijn. Dat ziet hij ook in de winkelmuur aan het Ruiterskwartier. Daar was veel leegstand, maar de panden raken vol.

"We gaan daar ook mee aan de slag. De aankleding moet beter. Er moet meer groen komen en dat doen we dit voorjaar. We hopen dan het oude winkelrondje terug te krijgen. Dat je dan in winkelcentrum Zaailand begint en zo via de Wirdumerdijk, Nieuwestad en Doelensteeg weer op het Ruiterskwartier uitkomt."

Teveel winkelmeters in Leeuwarden

Alex Copini ziet dat niet. Volgens hem heeft Leeuwarden momenteel een groot probleem: "Er zijn te veel winkelmeters en er komen er alleen maar meer bij." Hij doelt daarmee op de komst van een extra winkelruimte bij het nieuw te bouwen Cambuurstadion bij het WTC. Retailexperts hadden eerder al diezelfde kritiek.

Toen de bouw van het Cambuurstadion in de gemeenteraad werd behandeld, zei Marc Marjolée van Koninklijke Inretail ook dat Leeuwarden te veel winkelruimte heeft. Als je er dan meer bijplaatst bij bijvoorbeeld het Cambuurstadion, dan heeft dat voor iemand anders consequenties.

Wethouder Friso Douwstra is daar niet bang voor. Hij denkt dat de binnenstad sterk genoeg is en stelt ook dat het winkelaanbod bij het nieuw te bouwen Cambuurstadion compleet verschillend is van de binnenstad. Copini: "De gemeente is van mening dat al die uitbreiding de binnenstad niet schaadt, maar dat doet het wel degelijk. Het is naïef te denken dat dat niet zo is."

Foto: Copini Juwelier

Luister naar de bijdrage van verslaggever Hayo Bootsma (2)

Cambuurstadion geen concurrentie voor binnenstad

Hayo Galema is het daar niet mee eens. De binnenstadsmanager stelt dat er heldere afspraken zijn gemaakt. "We hebben vastgelegd dat het aanbod van de winkels bij het nieuwe Cambuurstadion geen concurrentie voor de binnenstad mag opleveren. Het aanbod is dan ook heel verschillend van de binnenstad. Bij het WTC zal het in te toekomst om sport en leisure draaien."

Toch ziet ook Galema dat er steeds meer winkel leegstaan in Leeuwarden. Met name in de Oosterstraat, de Voorstreek en het begin van de Nieuwestad. Galema: "Er moet geen winkelcentrum bijkomen, dat is duidelijk."

"Het doet mijn hart zoveel pijn"

Voor de Copini's maakt het niet meer uit. Tot februari is er leegverkoop en dan gaat de winkel - tot groot verdriet van beide mannen - dicht. Alex Copini kan zijn emoties kwalijk in bedwang houden als hij erover praat. "Het doet mijn hart zoveel pijn. We kunnen niet anders." De beide mannen hebben nog een winkelpand in bezit; in winkelcentrum Bilgaard. Daar opnieuw beginnen zit er niet in. De kosten zijn gewoon te hoog. Ze denken nu eerst na over wat de toekomst hen kan brengen.

Syntrus Achmea, de verhuurder van winkelcentrum Zaailand, was niet bereikbaar voor commentaar.

(Advertentie)
(Advertentie)