Leeuwarden experimenteert met nieuwe manier van stemmen tellen

22 jan 2019 - 22:16

De gemeente Leeuwarden doet mee aan een landelijk experiment om het tellen van stemmen bij verkiezingen sneller te laten verlopen. Leeuwarden begint op 20 maart, wanneer de Provinciale Staten worden gekozen. De bedoeling is om op de verkiezingsavond alleen de stemmen op partijen te tellen en niet die op afzonderlijke kandidaten.

Foto: Shutterstock.com

Dat gebeurt de dag erna door een frisse ploeg stemmentellers, die in het WTC de stemmen op kandidaten in kaart brengen. Iedereen die wil tellen, kan zich opgeven bij de gemeente Leeuwarden.

"Tot nu toe tellen we natuurlijk op de avond van de verkiezingen zelf in de stembureaus. Dan wordt er eerst een prognose gegeven. Hoeveel stemmen zijn er uitgebracht per persoon?", vertelt burgemeester Ferd Crone.

Burgemeester Ferd Crone aan het woord

Volgens Crone is de nieuwe manier van stemmen tellen sneller en zorgvuldiger. "Nu is het zo dat mensen soms tot twee uur in de nacht moeten tellen. Ze zijn dan vaak al vermoeid en kunnen fouten maken", vertelt hij. "En als ze een fout maken, moeten we weer tellen en dat kost tijd. Dat is nu verleden tijd."

"De dag na de verkiezingen gaan we pas tellen op een centrale plaats. Alles gaat verzegeld naar die centrale plek. Daar gaan mensen weer fris en uitgeslapen aan de gang." Crone verwacht dat de uitslag fan de provinciale verkiezingen tussen 22.00 en 23.00 uur bekend zal zijn. Dan zijn alle stemmen op de 70 stembureaus geteld.

Subsidie

Leeuwarden krijgt voor dit nieuwe telsysteem subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er moeten namelijk extra kosten worden gemaakt, omdat er een ruimte in het WTC moet worden afgehuurd.

Trefwoorden: 
Ferd Crone Leeuwarden stemmen
(advertinsje)