Een Friese Prins Carnaval in Limburg

22 jan 2019 - 22:04

Folkert de Graaf is een Fries 'om utens' in het Limburgse Beegden en gaat de komende tijd als Prins Folkert I van de verenging De Jokers Bieëgdje door het leven. De Graaf komt uit Midlum, maar verhuisde voor een stage naar het zuiden van Nederland. Als je daar woont, kom je natuurlijk ook in de carnavalssfeer. "Nu ik er echt in zit, vind ik het prachtig", vertelt De Graaf.

Foto: ANP

Als Prins Carnaval geeft De Graaf een Fries tintje aan het feest in Limburg. "Als spreuk heb ik 'Bieëgdje, it giet oan!' Dat zinnetje kent iedereen hier ook; onvoorstelbaar. Ik wist niet dat dat stukje Fries zo is ingeburgerd."

Boegbeeld van het dorp

"Je bent het boegbeeld van het dorp", vertelt De Graaf over zijn rol als Prins Carnaval. "Bij alles wat met carnaval te maken heeft, sta je voorop. Ik word geholpen door twee adjudanten, een jeugdprins en een jeugdprinses.

Carnaval begint op 3 maart en zo langzaamaan begint ook de drukte voor De Graaf. "De feestjes beginnen nu. Elk weekend is er wel iets: allemaal recepties en een 'bonte avond' met allemaal schetsen."

De taal

De voertaal bij de recepties is Limburgs, al heeft De Graaf het daar nog wel eens moeilijk mee. "Ik spreek het een beetje, maar de dialecten zijn hier zo divers, dat dat nog niet meevalt. Ze praten overal net weer anders."

Folkert de Graaf aan het woord

(advertinsje)