D66 wil waterstof inzetten als alternatief voor aardgas

22 jan 2019 - 16:57

De Statenfractie van D66 wil met een motie de ontwikkeling naar een waterstofeconomie onderzoeken en versnellen. Het verkennen van de mogelijkheden van waterstof als opslag van groene stroom zijn al opgenomen in het jaarplan van de provincie. D66 wil ook onderzoek doen naar waterstof als alternatief voor aardgas.

Foto: Tieluk

Dat waterstof geschikt is als alternatief voor aardgas was al bekend. Voor de komst van aardgas bestond het stadsgas al voor 50 procent uit waterstof. Een experiment met het mengen van waterstof met aardgas op Ameland verloopt ook al jaren succesvol.

"Voor oude wijken, monumenten en het buitengebied kan groene waterstof een interessant alternatief zijn voor aardgas", zei Prof. Dr. Ad van Wijk van TU Delft tijdens een lezing van de Friese Milieu Federatie.

Foto: Omrop Fryslân

Met waterstof kan op schone wijze warmte worden geproduceerd. Bij de verbranding van waterstof ontstaat enkel waterdamp. Waterstof zou ook een goed alternatief zijn voor de energie-intensieve industrie en zware machines.

Zonne- en windenergie zouden een minder geschikte optie zijn, omdat ze niet kunnen worden gereguleerd. Op piekmomenten is er dan veel energieaanbod. Bij Duitse windparken op de Noordzee gaat al veel windstroom verloren, omdat het elektriciteitsnet het op die piekmomenten niet aankan. Ook het Nederlandse net is niet berekend op decentrale opwekking.

Seizoensopslag

Het omzetten van deze piekproductie naar waterstof heeft voordelen voor onder andere de opslag van elektriciteit in accu's, zoals seizoensopslag voor de winter. Het transport van waterstof via de bestaande aardgasleidingen is ook een optie, omdat het goedkoper is dan het aanleggen van nieuwe hoogspanningsleidingen.

(advertinsje)
(advertinsje)