Dokkum herdenkt twintig slachtoffers van Tweede Wereldoorlog

22 jan 2019 - 16:33

Op 22 januari 1945 werden twintig willekeurige mensen om het leven gebracht aan de Wâldwei in Dokkum. Dinsdag stond de stad stil bij de slachtoffers met de jaarlijkse herdenking.

De twintig slachtoffers zijn zonder proces omgebracht. Ze kwamen uit de gevangenissen van Groningen en Leeuwarden en zijn daar willekeurig uitgekozen. Ieder jaar is er in Dokkum een herdenking van de slachtoffers bij de plaats waar de mannen zijn doodgeschoten. Onder andere de namen van de slachtoffers worden voorgelezen en er is een kranslegging bij het bij het monument aan de Wâldwei.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Waarom zijn de mannen omgebracht?

De reden van de moord op de twintig mensen was wraak. Enkele dagen voor de moord had het verzet een succesvolle bevrijdingsactie bij De Falom georganiseerd. De commandant van de Sicherheitsdienst was daarom zo boos, dat hij wraak wilde.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Het besluit was om de twintig mannen uit de gevangenis dood te schieten in Dokkum. De lijken zijn een dag lang blijven liggen. Het was de grootste massa-executie die in Fryslân plaatsvond in de Tweede Wereldoorlog.

(advertinsje)
(advertinsje)