Verzet tegen nieuwe woonwijk in Burgum: "We verpesten de open ruimte"

22 jan 2019 - 14:29

In het buitengebied van Burgum is fel verzet tegen het plan van de gemeente Tytsjerksteradiel om in het gebied De Warren een nieuwe woonwijk te realiseren voor zo'n 300 woningen. De nieuwe wijk komt - wanneer de plannen doorgaan - ten westen van de Centrale As, op zo'n anderhalve kilometer van het dorp.

Herman Vos is weidevogelcoördinator in Noord-Holland en Groningen en bewoner van De Warren. Hij noemt het gebied waar de gemeente wil bouwen wel 'waardevol en kwetsbaar'. "Het gebied is een zachte overgang van het open landschap naar het meer besloten landschap van de Wouden. Er zijn ook allemaal dieren die er thuishoren. Het is zonde om daar te bouwen. We zeggen altijd dat de open ruimte het kapitaal van Fryslân is, maar dat verpesten we nu. Dat kan eigenlijk niet."

Wel alternatieven

Volgens Vos zijn er wel andere plekken: "Binnen de Centrale As is er genoeg ruimte. Er liggen nog tig hectares waar wel kan worden gebouwd. Dan houd je het dorp mooi homogeen."

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Vos denkt dat het een financiële kwestie is: "De gemeente heeft dit tien jaar geleden gekocht voor een behoorlijk bedrag en daar zitten we nu mee. Maar dat is in mijn ogen geen argument. Je kunt het gebied niet verprutsen vanwege geld. Het open gebied valt eigenlijk niet te compenseren." Hij heeft een oproep voor de gemeente: "Kies eens voor biodiversiteit."

"Veel te grootschalig"

Er wordt gezegd dat het om een paar honderd woningen gaat, die de gemeente er nu wil hebben. "Dat is veel te grootschalig", zegt Vos. "In de stedenbouwkundige visie - en Burgum is niet eens een stad - wordt gezegd: 300 tot 600 woningen. Dat is een krankzinnig aantal hectares. Nu zegt de gemeente dat ze met 150 beginnen, maar daar blijft het denk ik niet bij."

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Aanstaande donderdag spreekt de raad van Tystjerksteradiel over het nieuwbouwplan. De pressiegroep De Warren Natuerlik Grien wil massaal aanwezig zijn.

(advertinsje)