Zuidertoren op Schiermonnikoog wordt bijna weer wit

22 jan 2019 - 13:25

De Zuidertoren op Schiermonnikoog wordt helemaal opgeknapt. Als begin de grote schotel aan de voorkant van de toren alvast weggehaald. Wanneer het weer gunstig wordt, begint het opknappen van het terrein rond de toren.

De Zuidertoren op Schiermonnikoog - Foto: Etty van der Veer

Nog voor het broedseizoen worden de struiken weggehaald of gekortwiekt. De Stichting Zuidertoren, een initiatiefgroep van burgers, is verantwoordelijk. Zij willen een einde maken aan de verwaarlozing van de toren.

Weer de oude witte kleur

Een ander initiatief van eilanders, de Stichting Behoud Zuidertoren, heeft de toren in juni overgekocht van KNP, de voormalige eigenaar. Ze beginnen voor 1 april met het opknappen van de toren. Die krijgt een schilderbeurt: de toeren is groen geworden, maar krijgt weer een witte kleur. Daarna wordt het terrein verder opgeknapt. Zo komt er een schelpenpad naar de toren, twee banken, een informatiebord en een nieuwe toegangsdeur.

Onderin de oude watertoren staan nu nog installaties. Die worden weggehaald, zodat er ruimte is voor kleine exposities. Later wordt de watertank ook weggehaald en restaureren ze de trap naar de eerste verdieping.

Pad met beelden

Ten noorden van de toren komt een pad met beelden. Twee musea staan hun beelden in bruikleen af. Bij de ingang komt een toegangspoort, waar mensen de entreeprijs kunnen pinnen. De opbrengsten zijn voor het onderhoud van de toren.

Het schoonmaken van de toren zou eigenlijk afgelopen zomer al beginnen, maar het duurde lang om alle partijen die bij de toren zijn betrokken met elkaar om tafel te krijgen.

(advertinsje)
(advertinsje)