MRSA-bacterie nu ook bij patiënt verpleeghuis Nij Bertilla in Drachten

22 jan 2019 - 11:50

Bij een patiënt van verpleeghuis Nij Bertilla in Drachten is de MRSA-bacterie vastgesteld. De leiding van het verpleeghuis heeft een protocol in werking gesteld. Verplegend personeel heeft beschermende kleding aan en andere mensen mogen niet op de kamer komen.

Foto: ANP

De patiënt kan niet uit bed komen en heeft dus ook geen andere patiënten besmet.

Ook in Antonius Ziekenhuis

Maandag werd bekend dat de bacterie bij drie patiënten van het Antonius Ziekenhuis in Sneek is vastgesteld. De patiënten worden apart van elkaar verpleegd om verdere verspreiding van de bacterie tegen te gaan. Het personeel krijgt instructies en gebruikt wegwerpkleding.

MRSA staat voor Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus en wordt ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd, omdat hij vooral in ziekenhuizen epidemieën veroorzaakt. Verspreiding gebeurt door huidcontact of speeksel.

Het is een huidbacterie waar gezonde mensen meestal weinig last van hebben. Mensen met een lage weerstand lopen het risico op een infectie. Het kan zelfs leiden tot bloedvergiftiging, botinfectie of een longontsteking. In Nederland overlijden er één tot twee mensen per jaar aan. Wereldwijd gaat het om vele duizenden mensen.

(Advertentie)
(Advertentie)