Waadhoeke weet niet hoeveel arbeidsmigranten er in de gemeente wonen

21 jan 2019 - 22:07

Hoeveel arbeidsmigranten zijn er in de gemeente Waadhoeke? De gemeente zelf heeft eigenlijk geen idee, en dat maakt het lastig om beleid te maken als het gaat om de huisvesting van die mensen. Dat zegt wethouder Nel Haarsma van Waadhoeke. Het beleid is nu dat maximaal één procent van het aantal inwoners van een dorp, arbeidsmigrant mag zijn.

Ondanks de onrust in de gemeente over de huisvesting van arbeidsmigranten, denkt verantwoordelijk wethouder Nel Haarsma dat alle partijen kunnen leven met de uiteindelijke oplossing. Die oplossing kan zijn dat de werknemers ondergebracht worden in leegstaande boerderijen, op bedrijventerreinen of toch in de dorpen. In dat laatste geval mag dan beslist niet meer dan één procent van de bewoners uit arbeidsmigranten bestaan.

Foto: Omrop Fryslân

Haarsma heeft veel vertrouwen in de werkgroep die nadenkt over de huisvesting. Vertegenwoordigers van dorpsbelangen, werkgevers, de gemeente, huurdersverenigingen en woningcorporaties zitten in de werkgroep die begeleid wordt door KAW Architecte en Expertisecentrum Flexwonen.

Het is lastig om precies aan te geven hoeveel arbeidsmigranten er jaarlijks werken, vooral in de glastuinbouw. De gemeente denkt 1200, maar anderen zeggen dat dit boven de 3000 ligt. Arbeidsmigranten die korter dan vier maanden hier komen te werken, hoeven zich niet te registreren.

(Advertentie)
(Advertentie)