Cambuur draait zwarte cijfers met dank aan transfers

21 jan 2019 - 20:02

SC Cambuur heeft voor het achtste jaar op rij zwarte cijfers geschreven. Dat is wel mede te danken aan de verkoop van een aantal spelers. Dat valt te lezen in de jaarcijfers die de club maandag bekendmaakte.

Het Cambuur Stadion - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Minder schulden

Er is het afgelopen seizoen een winst gemaakt van ongeveer 3,5 ton. Dat geld wordt gebruikt om een deel van de schuld af te lossen. Dat was 1,4 miljoen euro en dat is nu nog ruim een miljoen euro. In het verleden liep dat nog op tot zes miljoen euro. "Dan kun je zien hoeveel schade je daar nog altijd van hebt", vertelt Ard de Graaf, algemeen directeur van de Leeuwarders.

De verkoop van Sander van der Streek en Jamiro Monteiro is wel noodzakelijk geweest om winst te behalen. Zonder die transfers had Cambuur nooit rode cijfers geschreven. De Graaf: "Dat is zorgwekkend en dat weten we ook. Aan de andere kant is het beter maken van spelers en ze daarna verkopen ook een prestatie. Dat hoort er ook gewoon bij."

Positief

De Graaf is positief over de cijfers. Vooral dat die, voor het achtste jaar op rij, positief zijn: "Je gaat bijna denken dat het normaal is, maar dat is het natuurlijk niet. Het wordt elk jaar wel moeilijker om het voor mekaar te krijgen. Alles wordt elk jaar een beetje minder", zegt De Graaf. Dat is ook terug te zien in de jaarcijfers. De inkomsten worden minder, bijvoorbeeld de sponsorgelden en televisie-inkomsten. Daar staat tegenover dat de kosten oplopen.

Foto: Bureau voor Widdershoven architectuur en architecten BV

Spelers verkopen voor een positief resultaat geeft de problematiek van Cambuur in dit stadion aan

Directeur Ard de Graaf

Nieuw stadion

De ontwikkeling in de jaarcijfers van Cambuur geeft volgens De Graaf aan dat de komst van het nieuwe stadion noodzakelijk is. "Dat we spelers moeten verkopen voor een positief resultaat geeft de problematiek van Cambuur in dit stadion aan. In het nieuwe stadion kunnen we meer geld verdienen en zorgen dat ook de operationele resultaten (zonder transferinkomsten) positief zijn."

Het nieuwe stadion zou in het seizoen 2021/2022 in gebruik genomen moeten worden. De Graaf hoopt dat het negatieve eigen vermogen tegen die tijd weggewerkt is. "Dat wordt een hele uitdaging. Maar in het nieuwe stadion kunnen we een hele gezonde club worden met spek op de botten. Dat zijn we nu niet."

Sportverslaggever Andor Faber sprak met algemeen directeur Ard de Graaf van Cambuur

Trefwoorden: 
SC Cambuur jaarcijfers
(advertinsje)
(advertinsje)