Week van de e-health: "Inloggen met je DigiD is soms nog een hele operatie"

21 jan 2019 - 14:03

Maandag start de landelijke e-health week. De hele week is er bij alle zorginstellingen extra aandacht voor het gebruik van digitale communicatie met patiënten. Ook ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen doet mee aan deze week. En dat is zeker nodig, want "inloggen met je DigiD is soms nog een hele operatie".

Wike fan de e-health: "Ynlogge mei dyn DigiD is somtiden noch in hiele operaasje"

Een op de vijf patiënten maakt gebruik van het digitale patiëntendossier van de Friese ziekenhuizen en Revalidatie Fryslân. Toch is deze digitale manier van communicatie voor sommige mensen nog een te hoge drempel.

Vandaar dat De Tjongerschans deze week extra aandacht geeft aan haar eigen digitale portaal MijnTjongerschans.nl. In de centrale hal staan digitale panelen, met een gastvrouw of gastheer, die mensen helpt om in te loggen.

Tablet - Foto: Shutterstock.com

Bauke neemt een kijkje bij ziekenhuis De Tjongerschans

Wietske Waries is gastvrouw en legt uit hoe het precies werkt. "Ik ga eerst naar MijnTjongerschans.nl en daar log ik in. Daarvoor moet je je wachtwoord wel weten. Daarna krijg ik een sms'je met een code om in te vullen. Dat is voor enkele mensen nog best lastig."

Dat merkt ook Janneke Hofstede, projectleider op de ICT-afdeling van ziekenhuis De Tjongerschans. "We hebben al een aantal jaar het portaal MijnTjongerschans, waar mensen hun uitslagen kunnen bekijken, vragen kunnen stellen en zelf afspraken kunnen maken. Maar vooral het inloggen met de DigiD is voor oudere mensen nog best lastig. Daarom hebben we een digitaal zorgplein ingericht om mensen te helpen om die eerste stap te zetten."

Bauke ontdekt MijnTjongerschans

(Advertentie)
(Advertentie)