Gözübüyük blijft erbij: geen strafschop voor Heerenveen

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond vindt dat Serdar Gözübüyük zondag een strafschop aan Heerenveen had moeten geven, toen Ajax-keeper Kostas Lamprou Heereveen-spits Sam Lammers hinderde. De scheidsrechter blijft bij zijn besluit: "Ik vond het te licht voor een strafschop", zei Gözübüyük tegen Fox Sports.
Gözübüyük beslút: gjin strafskop © www.orange-pictures.nl
"Lamprou raakte hem wel, er was contact", geeft Gözübüyük toe. "Maar Lammers kon niet meer bij de bal. Daarom kan ik er mee leven dat ik geen strafschop gaf."

Toch naar de beelden

Gözübüyük liet de voetballers eerst doorspelen na de botsing tussen de twee spelers. Het stond op dat moment 3-3. Op advies van de videoscheidsrechters in Zeist keek Gözübüyük even later toch nog naar de beelden.
"Mensen denken vaak dat als je het gebaar van een tv-scherm maakt en je even naar de zijkant van het veld gaat, dat een beslissing dan moet worden teruggedraaid", zegt Gözübüyük. "Maar er werd nu duidelijk gezegd: we willen dat je zelf gaat kijken. Ik kwam tot dezelfde mening als op het veld. De ene vindt het een penalty, de ander niet. Het is vaak interpretatie. Een hoop mensen zullen zeggen: het was een penalty. Er zullen ook een hoop mensen zeggen dat het een voetbalduel was."

Van Egmond oneens met Gözübüyük

Van Egmond is bij de KNVB verantwoordelijk voor de scheidsrechters. Hij hoort bij de groep die het wel degelijk een strafschop vond. "Het was een terechte ingreep van de VAR, die doet z'n werk, maar laat de beslissing vervolgens aan de scheidsrechter over. Die vond het kennelijk niet voldoende voor een strafschop, maar daar ben ik het niet mee eens. We verwachten van onze topscheidsrechters topbeslissingen. Dan is het heel vervelend als dat niet lukt."
Gözübüyük werd met de woorden van Van Egmond geconfronteerd: "Dat respecteer ik, maar ik blijf bij mijn mening", zei hij daarover.
Ajax - Hearrenfean eindigde zondag na een spectaculaire wedstrijd in 4-4.